„Czosnek galicyjski” zarejestrowaną nazwą w systemie ChNP, ChOG i GTS

Czosnek w gospodarstwie Zdzisława Kaźmierczyka o ile to możliwe jest fertygowany



Na mocy rozporządzenia wykonawczego KE 018/1202 z dnia 22 sierpnia 2018 „czosnek galicyjski” staje się polskim produktem zarejestrowanym w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

„Czosnek galicyjski” – geograficzny obszar pochodzenia

Obszar geograficzny wytwarzania czosnku galicyjskiego to część województwa małopolskiego. Chodzi tu o tereny gmin Słomniki i Radziemice oraz sołectw w gminie Koniusza: Niegardów, Niegar­dów Kolonia, Piotrkowice Wielkie, Budziejowice i Muniaczkowice. Na tym obszarze odbywać musi się sadzenie, nawadnianie, nawożenie, przeprowadzanie zabiegów pielęgnacyjnych, zbiór i suszenie. Nazwa „czosnek galicyjski”, pochodzi od miejsca uprawy warzywa w dawnej Galicji. Mianem tym określano ziemie polskie w latach 1774-1918 wchodzące w skład zaboru austriackiego.  Na obszar geograficzny produkcji czosnku galicyjskiego składają się gleby próchnicze, a sezon wegetacyjny rozpoczyna się wcześniej niż na obszarach ościennych. Takie warunki sprzyjają optymalnemu  wykorzystaniu wody zmagazynowanej w glebie po zimowych opadach. Jest to niezmiernie ważne w pierwszej fazie wzrostu i szczególnie korzystne dla roślin cebulowych. Dzięki temu główki czosnku galicyjskiego osiągają duże rozmiary.

Czosnek galicyjski – parametry

Czosnek galicyjski charakteryzuje się wysoką zawartością alliny. Związek ten  odpowiada za jego charakterystyczny smak. Ma też fioletowo-różowe lub fioletowe zabarwienie łuski okrywającej. Główki są duże i kuliste.  Ich średnica to  nie mniej niż 50 mm.  Liczbą ząbków w główce jest niska. W okółku zewnętrznym to 6-9 sztuk. Dzięki temu wielkość pojedynczego ząbka jest również większa w porównaniu do innych czosnków. Niebagatelny wpływ na jakość mają również umiejętności lokalnych producentów. Chodzi tu m.in. o selekcję materiału do sadzenia, czy wybór odpowiedniego terminu do sadzenia. Dzięki temu rośliny mogą się dobrze ukorzenić przed nadejściem przymrozków. Ważny jest też optymalny termin ogławiania (usunięcia pędu kwiatostanowego po jego skręceniu się) czy temperatury suszenia.

Będą kontrolować

Przed wprowadzeniem do obrotu handlowego produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę, producenci muszą poddać się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Chodzi o potwierdzenie, czy na każdym kroku wytwarzania czosnku spełnione zostały wymagania specyfikacji. Pozytywny wynik kontroli jest gwarancją wysokiej jakości produktu. Celem jest tu budowanie zaufania konsumentów. W konsekwencji powinno to spowodować wzrost popytu na dany produkt, w tym przypadku czosnek galicyjski.

Źródło: IJHAR-S