Dzień Sałatowy w Majkowie Dużym

300
Kwatery pokazowe w gospodarstwie państwa Braun

Firma Rijk Zwaan we współpracy z GPR Krasoń zorganizowała w gospodarstwie Zbigniewa i Agnieszki Braun Dzień Sałatowy. Impreza odbyła się 29 czerwca. W jej trakcie można było porozmawiać z licznie przybyłymi specjalistami z Rijk Zwaan i GPR Krasoń, a także zobaczyć bogatą kolekcję odmian różnych typów sałat.

Różnorodność kształtów i kolorów

Przedstawiciele firmy Rijk Zwaan, od lewej Przemysław Opioła i Michał Jankowski

Z przedstawicielami prasy ogrodniczej spotkali się Przemysław Opioła oraz Michał Jankowski z Rijk Zwaan. Opowiedzieli oni o odmianach sałaty w ofercie podmiotu a także podzielili się swymi przewidywaniami dotyczącymi rozwoju produkcji tego gatunku. W swej ofercie mamy sałaty masłowe, kruche, rzymskie – mini, midi, maxi, sałatę batawską,  sałaty liścowe Lollo Rossa i Lollo Bionda, sałatę dębolistną o czerwonej i zielonej barwie i gamę sałat Salanova crispy i multileaf. Samo wymienienie typów sałat daje wyobrażenie o bogactwie oferty. Plantatorzy maja więc w czym przebierać – informuje Przemysław Opioła. Tak bogaty wachlarz odmian jest konsekwencją coraz bardziej sprecyzowanych oczekiwań rynku. Konsumenci coraz bardziej świadomie sięgają po produkt, który lubią.

Lunczbox-y z bogatą kompozycją sałat

Znakomitym przykładem są: lunchboxy zawierające kompozycję sałat, która najlepiej spełnia ich oczekiwania. Także w gastronomii coraz widoczniejsze jest dedykowanie konkretnych kształtów i kolorów liści sałat do przygotowywania poszczególnych rodzajów kanapek.

Knox™ – opóźnione różowienie po przecięciu głąba lub liści

Knox™ to genetyczna cecha grupy odmian sałaty. Przejawia się ona wolniejszym różowieniem po cięciu. Przebarwienia takiego koloru to dla wielu osób obracających sałatą sygnał, że towar jest stary. Odmiany posiadające cechę Knox™ różowieją znacznie wolniej zarówno na cięciu głąba jak i liści. Zachowują więc znacznie dłużej świeży wygląd, co jest cechą pożądaną zwłaszcza przez sieci handlowe – wyjaśnia Przemysław Opioła z Rijk Zwaan. Właściwość ta została opatentowana przez Rijk Zwaan. Występuje ona w odmianach sałaty batawskiej: Meditation RZ, czy Arpon RZ, a także masłowej, takich jak Addia RZ, 42-156 RZ, 42-185 RZ, Wengen RZ. Istnieje także szeroka grupa odmian sałaty rzymskiej z tą cechą. Są to Celedona RZ, Livius RZ, Tuccadona RZ, Roldona RZ, 41-508 RZ, czy 41-560 RZ a także sałata mini rzymska 41-801 RZ. W grupie sałat kruchych Knox™ jest cechą odmiany Dayanas RZ, a z sałat Salanova® przejawiają ją takie kreacje jak Exam RZ, 79-839 RZ, 79-840 RZ, 79-862 RZ, 79-824 RZ, Hubble RZ, 79-145 RZ, Davinci RZ, 79-374 RZ czy 79-554 RZ.

Knox™ Core

To także cecha przejawiająca się spowolnieniem pojawiania się przebarwień, ale w tym przypadku dotyczy wyłącznie głąba. W ofercie Rijk Zwaan można  także znaleźć katalog odmian, które zostały wyposażone w tę właściwość. W ich gronie są dwie odmiany sałaty kruchej, takie jak 45-165 RZ i 45-188 RZ. Ma ją także  odmiana sałaty crunchy Zurita RZ, dębolistna odmiana 83- 160 RZ i batawska Interaction RZ.

Innowacyjne produkty z Rijk Zwaan

Nowością w ofercie Rijk Zwaan jest też odmiana Robin RZ –mini rzymska, czerwona z zewnątrz, a także czerwona w środku. Odmiana posiada bardzo intensywny kolor, a także słodki smak. Przeznaczona zarówno na świeży rynek jak i przemysł.