Nowe możliwości zbytu cebuli, czosnku i innych warzyw

W obliczu zmian, jakie zachodzą w światowej gospodarce, wywołanych przez koronawirusa pojawiły się ostatnio dobre informację dla producentów warzyw.

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, została opublikowana informacja dotycząca możliwości zbytu m.in. czosnku i cebuli na rynek Indonezyjski oraz Singapurski.

Na stronie ministerstwa czytamy: ,,Rząd Indonezji podjął decyzję o tymczasowej eliminacji wszelkich ograniczeń importowych wobec cebuli i czosnku, co oznacza brak konieczności uzyskiwania przez eksporterów kosztownych i długotrwałych pozwoleń. Nowa regulacja jest ważna do 31 maja 2020 r. (decyduje data wysłania ładunku z portu w kraju eksportera, udokumentowana przez dokument załadunkowy).

Zainteresowani polscy producenci proszeni są o kontakt bezpośrednio z przedstawicielami Zagranicznego Biura Handlowego Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Dżakarcie (jacek.kolomyjec@paih.gov.pl oraz cezary.filipek@paih.gov.pl).”

Natomiast na rynek Singapurski pojawiły się nowe możliwości eksportu między innymi w postaci świeżych warzyw, mrożonych, a także produktów suchych (warzyw w konserwach). Zainteresowane eksportem podmioty mogą zgłaszać się do Ambasady RP w Singapurze (joanna.dopierala-konkolowicz@msz.gov.pl) lub Zagranicznego Biura Handlowego Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Singapurze (magdalena.smolak@paih.gov.pl)

Źródło:https://www.gov.pl/web/rolnictwo/mozliwosci-eksportowe2