W targach Agrotech wzięła również udział Hazera Poland (dawniej Nickerson-Zwaan). Na jej stoisku można było zapoznać się z nowymi odmianami warzyw, jakie firma proponuje w tym sezonie. Informował o tym Piotr Różański, menedżer sprzedaży w rejonie południowej Polski.

Wśród marchwi nowością na ten sezon jest Octavo F1 – odmiana w typie nantejskim, o korzeniach cylindrycznych długości do 20 cm. Wyrównane, gładkie korzenie nadają się do zbioru mechanicznego i do długiego przechowywania. Wart podkreślania jest również fakt odporności Octavo F1 na Alternaria dauci i mączniaka prawdziwego. U odmiany Melodio F1 korzenie są nieco dłuższe, choć okres wegetacji (130-140 dni) jest podobny jak u Octavo F1. Kolejną propozycją marchwi do długiego przechowywania jest Extremo F1 cechująca się intensywnym, ciemnopomarańczowym wybarwieniem korzeni. Piotr Różański zwracał też uwagę na nową odmianę rzodkiewki Autella F1 do uprawy wiosenno-jesiennej pod osłonami.

Natomiast nowością wśród cebul jest Valentino F1 w typie hiszpańskim – odmiana wczesna o bardzo dużych cebulach nadających się na świeży rynek i do obierania. Twarde cebule i mocna łuska powodują, że może być ona przechowywana do lutego. Specjalista z Hazery polecał wysiew nasion tej odmiany nie wcześniej niż po 10 kwietnia, przy normie wysiewu 2,2-2,5 jedn./ha w uprawie z przeznaczeniem dla przemysłu, do 3 jedn./ha przy uprawie na świeży rynek.

W asortymencie kapust do kwaszenia ciekawą propozycją jest odmiana pod numerem hodowlanym 17-1184 F1 o okresie wegetacji około 120 dni, tworząca główki o masie do 9 kg. Cechuje ją wysoka zdrowotność polowa (odporność na Xanthomonas) i silny system korzeniowy, dzięki któremu rośliny dobrze znoszą nawet trudne warunki polowe i okresy suszy. Odmiana ta daje wysoki plon, a także dobrą jakość surowca po zakwaszeniu. Dobrze zapowiada się również nowość 17-1125 F1, przeznaczona do bardzo długiego przechowywania (nawet do czerwca). Tworzy zbite i twarde główki do 4 kg, które zachowują ładny, zielony kolor po przechowaniu. Odmiana ta okazuje się mało podatna na wciornastki oraz charakteryzuje się wysoką zdrowotnością i odpornością na Xanthomonas. Jest dobrym uzupełnieniem dla znanej już w tym segmencie odmiany Zoltan F1- podkreślał P. Różański.

Z kolei w asortymencie wczesnych kapust na uwagę zasługuje Emily F1 (17-1434 F1) o krótkim okresie wegetacji (60-65 dni), polecana do uprawy przyśpieszonej w tunelach i pod płaskimi przykryciami. Wysoko osadzone główki, które dorastają do 2 kg, i wysoka odporność na jarowizację oraz pękanie to główne zalety tej odmiany. Odmiana ta – jak informował P. Różański – okazuje się bardzo dobrym uzupełnieniem dla wczesnej odmiany Delight Ball F1, i choć jest nieco późniejsza to cechuje ją wysoka jakość główek. Dzięki temu odmiana stała się popularna wśród producentów wczesnych kapust w regionie Igołomii. Ciekawostką wśród kapust jest też Sarmash F1, o nietypowym płaskim kształcie główek, które są zbudowane z luźno ułożonych liści. Te z kolei są kruche, delikatne i mają słodki smak. Tym samym jest to odmiana polecana przede wszystkim do produkcji świeżych surówek lub na gołąbki. Na Bałkanach główki tej odmiany kwasi się w całości, wykorzystując później do produkcji gołąbków – informował P. Różański. Sarmash F1 to dość wczesna odmiana (65-80 dni) tworząca główki o masie 2-2,5 kg. Choć traktowana jako ciekawostka zdobywa popularność w niektórych regionach Polski.