Ogrodnictwo ważną branżą we Włoszech

Maj przyniósł znaczącą imprezę w światowej branży ogrodniczej. Był nią Macfrut 2018. Tegoroczna edycja odbyła się w dniach 9-11 maja w Rimini Expo Centre. Przy tej okazji można było zapoznać się z możliwościami produkcji owoców i warzyw na Półwyspie Apenińskim, gdzie odbyły się targi. Ogrodnictwo ważną branżą we Włoszech jest już od wielu lat. Wykazuje też dalszy potencjał wzrostu.

Produkcja owoców i warzyw we Włoszech

W 2017 r. Włochy wyprodukowały około 18 400 000 ton owoców i warzyw przeznaczonych na świeży rynek (w tym ziemniaków). To wzrost o 3% w porównaniu do 2016 r. Spadek zanotowano w grupie owoców. Pozyskano ich nieco ponad 6 000 000 ton, a więc o 5% mniej niż w 2016 r. Znacznie więcej zebrano jednak warzyw. Było to 9 500 000 t. Top rezultat aż o 8% lepszy niż w 2016 r. Z tej puli ok. 1 400 000 ton stanowiły ziemniaki. Produkcja owoców cytrusowych, która osiągnęła około 2 900 000 ton, wzrosła o 5% w porównaniu do 2016 r.

Eksport ustanawia nowe rekordy

Rok 2017 zostanie zapamiętany we Włoszech jako czas rekordowego eksportu. Po raz pierwszy przekroczono próg 5 mld euro (+ 2,5% rdr). Obecnie więc sektor owoców i warzyw zajmuje drugie miejsce pod względem wartości we włoskim sektorze rolno-spożywczym (źródło: ICE-Agenzia). Największy udział w eksporcie mają owoce (3,7 mld euro). Sprzedaż warzyw jest mniej warta, ale też znacząca (1,4 mld euro). Znaczący jest fakt, że 10 najważniejszych krajów do których eksportowane są produkty włoskie to państwa europejskie. W tej grupie niekwestionowanym liderem są Niemcy. Pochłaniają one prawie połowę całkowitego eksportu owoców i warzyw z Włoch (42% udziału, co oznacza wzrost o 5,8% rdr). Następne miejsca podium zajmuje Francja (14% całkowitego udziału, + 9,5% rdr) i Austria (8% udziału). Największy wzrost sprzedaży odnotowano w 2017 roku do Hiszpanii. Tamtejszy rynek dla włoskich produktów okazał się na tyle atrakcyjny, że wartość eksportu wzrosła o 12,8% w porównaniu do 2016 roku.

Wenecja Euganejska – region partnerski Macfrut 2018

Wenecja Euganejska zawsze odgrywała ważną rolę we włoskim sektorze owocowo-warzywnym. Dlatego, między innymi, była regionem partnerskim Macfrut 2018. W tym regionie uprawy warzyw są prowadzone na otwartych polach o powierzchni 27 600 hektarów. Wartość tej produkcji wycenia się na około 615 milionów euro. Nieco mniej niż jedna trzecia ziemi w Wenecji Euganejskiej jest wykorzystywana do uprawy cykorii. Był to kluczowy produkt tegorocznej edycji Macfrut. Jeszcze kilka lat temu, ze względu na niską jakość cykoria nie cieszyła się uznaniem konsumentów. Obecnie przechodzi jednak rynkowe „odrodzenie” i jest przez nich poszukiwana i chętnie nabywana. W Wenecji Euganejskiej sady zajmują powierzchnię około 20 000 hektarów. Produkuje się w nich owoce wyceniane średnio na około 300 milionów euro. Najczęściej uprawiane są jabłka, gruszki i kiwi. Łącznie branża ogrodnicza w tym regionie dostarcza corocznie na rynek produkty o sumarycznej wartości ok. 1 miliarda euro.

Źródło: International Press Office Macfrut