Lustracja dużej, 60 ha kwatery z odmianą Mission



Program Onion Leader realizowany przez firmę Syngenta nie zwalnia tempa! Plantatorzy w nim partycypujący tym razem wybrali się za Odrę. Uczestnicy Onion Leader w Niemczech zwiedzili kilka dużych gospodarstw, gdzie uprawiane są cebule odmiany Syngenta. Mieli także okazję zapoznać się z zapleczem infrastrukturalnym jednego z nich.

Towarowe plantacje we wschodniej części Niemiec

Podczas wyjazdu do Niemiec uczestnicy programu Onion Leader wizytowali gospodarstwa zlokalizowane w tej części kraju, która przed zjednoczeniem nosiła nazwę NRD. Ogólnie niemiecka produkcja cebuli prowadzona jest na areale 12 tys. ha, a więc ok. połowę mniejszym niż w Polsce. Zdecydowana większość towaru pochodzi z zachodnich landów, a na wschodzie uprawia się ok. 2 tys. ha cebuli. Tą produkcją zajmuje się ok. 20 gospodarstw, co dowodzi tego, że są to podmioty bardzo duże. Jednym z nich, odwiedzonym przez polskich gości była firma Osterland Agrar GmbH z siedzibą we Frohburgu. Wizytowano 60 ha kwaterę cebuli odmiany Mission. Następnie uczestnicy odwiedzili kwatery innych jeszcze gospodarstw, gdzie oglądać mogli odmiany Vision i Medalion.

Uczestnicy wyjazdu do Niemiec wraz z organizatorami z firmy Syngenta Polska

Zaplecze niezbyt nowoczesne, ale funkcjonalne

Uczestnicy programu Onion Leader mogli zwiedzić w Niemczech także budynki jednej z firm, gdzie cebula jest przechowywana, sortowana i częściowo także obierana. Co ciekawe, rynek niemiecki wykazuje największe zapotrzebowanie na kalibraż 50-70 mm. Cebulę wysiewa się więc w zagęszczeniu 3,5-3,8 jednostki po to, by zgrubienia nie były zbyt duże. Jednakże ta cebula która jest większa trafia niekiedy do obierania. Jest to jednak najczęściej poboczny kierunek produkcji. Wizytowane budynki i ich wyposażenie nie należały do najnowocześniejszych. Przykładna była jednak organizacja pracy i adaptacja pomieszczeń i sprzętu do wymogów współczesności. Park maszynowy będący w zasięgu finansowych możliwości polskich producentów warzyw oraz efektywny sposób jego wykorzystania zainteresował warzywników znad Wisły.

Szczegółowa relacja już wkrótce na onionleader.warzywapolowe.pl