Pekinka do długiego przechowywania

Warzywnictwo, jak i inne działy ogrodnictwa, cechuje się sezonowością. Niektórzy plantatorzy starają się jednak zapewnić swym gospodarstwom wpływy ze sprzedaży plonów także w okresach pozaprodukcyjnych. Jednym z gatunków kierowanych do sprzedaży na rynek w okresie zimowym i wczesnej wiosny jest kapusta pekińska. Pekinka do długiego przechowywania musi jednak cechować się odpowiednimi właściwościami. Nie każda odmiana je spełnia.

Przechowywanie kapusty pekińskiej

Różnie przebiega sprzedaż kapusty pekińskiej z przechowalni w zimie i wiosną. Osiągane stawki bywają zróżnicowane, podobnie jak zainteresowanie w poszczególnych okresach kampanii. Największą zaletą jest jednak to, że zachowanie części plonu na późniejszy okres zbytu pozwoli na zapewnienie wpływów pieniężnych w okresach gdy tradycyjnie ich brakuje. Pekinka do długiego przechowywania musi być uprawiana w sposób poprawny, dobrze odżywiona i zdrowa.

Z uwagi na niskie ceny niemal cała kapusta pekińska jest dalej przechowywana w nadziei na lepszą koniunkturę

Trwałości pozbiorczej sprzyjają także właściwe warunki panujące w przechowalni. Ważne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury, najlepiej nie wyższej niż 2°C i nie niższej niż 0,5°C oraz cyrkulacji powietrza. W obiektach z KA może być z powodzeniem przechowywana nawet do końca kwietnia. Wszystko to jednak na nic, jeśli odmiana genetycznie nie będzie nadawać się do przetrwania kilku miesięcy w dobrej kondycji w oczekiwaniu na sprzedaż. Dlatego nosząc się z zamiarem uprawy kapusty pekińskiej z myślą o długim jej przechowywaniu trzeba wybrać właściwy wariant. Swą propozycję zgłasza firma Sakata.

Kiseki F1- pekinka do długiego przechowywania

Kiseki F1 to odmiana do uprawy w okresie letnio-jesiennym. Jej okres wegetacji wynosi 63-68 dni. Dobrze udaje się w zagęszczeniu 60-70 tys. roślin/ha. W takich warunkach główki osiągają masę 1,5-2 kg. Odmiana ta ma szereg zalet. Najważniejsze dotyczą zdrowotności. Jest ona odporna na mączniaka rzekomego, niektóre rasy kiły kapustnych i warunki stresowe wywołane wysokimi oraz niskimi temperaturami, które niekiedy panują w Polsce u schyłku lata i jesienią.  Najlepiej jest sadzić ją przed 10-15 sierpnia. Pod katem przechowalniczym atutem jest silnie ograniczone porażenia plonu pieprzową plamistością kapusty pekińskiej. O tym, czy Kiseki F1 to faktycznie pekinka do długiego przechowywania można było przekonać się odwiedzając gospodarstwo w którym jest uprawiana. Pierwszej lustracji dokonano 3 listopada, tuż przed zbiorem. Drugiej 5 marca, a więc po 4 miesiącach przechowywania.

Materiał reklamowy