Warzywnicze spotkanie z rozsadą w roli głównej

Plantatorzy i reprezentanci firm obecni na spotkaniu pod Unisławiem

W dniu 9 grudnia w miejscowości Błoto pod Unisławiem odbyło się spotkanie, którego głównym organizatorem była Grupa Mularski. Współorganizatorami były firmy Syngenta oraz HM.Clause. W spotkaniu uczestniczyło ponad 60 kujawskich plantatorów warzyw polowych. Mówiono o tym jak profesjonalna rozsada warzyw polowych wpływa na ich wyrównany plon. Poświęcono też nieco uwagi odmianom z oferty firm nasiennych.

Wpływ rozsady na wyrównanie zbiorów

Daniel Babij z Grupy Mularski udzielał informacji o rozsadzie warzyw polowych

Spotkanie otworzył Daniel Babij z Grupy Mularski. Jego wystąpienie dotyczyło roli profesjonalnej rozsady w uprawie warzyw, zwłaszcza pod kątem wyrównania zbiorów. Grupa Mularski od 2014 roku zaopatruje warzywników w profesjonalną rozsadę. Jest ona produkowana w oparciu o technologię gwarantującą jej wysoką jakość. Wiosny w naszym klimacie są bardzo kapryśne. Przebieg pogody, niemożliwy do przewidzenia, sprawia że wyprodukowanie rozsady we własnym zakresie jest kłopotliwe. Grupa Mularski jest w stanie bez względu na okoliczności pogodowe zapewnić zamówioną ilość roślin na czas – mówił Daniel Babij. Ta precyzja oraz zaawansowana technologia produkcji rozsady sprawiają, że lepsze jest wyrównanie roślin. To ułatwia zaplanowanie zbiorów, logistykę sprzedaży.

Organizatorzy spotkania

Profesjonalizm na każdym kroku

Komora do której tace trafiają po wysianiu nasion – tu następuje pobudzeni nasion do kiełkowania

Jednym z działań mających zapewnić wysoką jakość rozsady jest umieszczenie tac z wysianymi nasionami w kiełkowniku. W zależności od gatunku różna jest ilość godzin, jakie tace spędzają w tym pomieszczeniu. Najdłuższego okresu wymaga papryka – 120 godzin. Najmniej czasu w kiełkownicy spędzają tace z nasionami kapusty, kalafiora, brokułu czy sałaty – po 48 godzin. Temperatura zależnie od wymagań gatunku utrzymywana jest na poziomie 20-25°C, a tace są ciągle zamgławiane.

Pusty hartownik oczekuje na pierwsze wiosenne partie rozsady

Innym ważnym etapem w jej produkcji jest odpowiednie jej zahartowanie. Służy temu niezwykle nowoczesny hartownik o areale 2,2ha. Został on wyposażony w foliowe ściany i foliowy, zwijany dach. W przypadku wahań temperatury zamknięcie konstrukcji lub jej otwarcie trwa 8 minut. Dzięki temu młode warzywa hartowane są w optymalnych warunkach. Proces ten trwa minimum 10 dni.

Profesjonalna rozsada w pełni identyfikowalna

M. in. w takich tacach Grupa Mularski dostarcza rozsadę do plantatorów

Pełnej identyfikacji tac z rozsadą służą kody QR. Od początku do końca produkcji rozsady każda jej partia jest oznaczona. Odczytu kodu mogą dokonać także plantatorzy. Do tego celu wystarczy zeskanować kod przy wykorzystaniu smartfona. Gdyby któraś taca zawieruszyła się lub została przeniesiona w inne miejsce w sposób uniemożliwiający pamięciową i wizualną identyfikację na przykład odmiany, wówczas funkcjonalność ta jest bardzo pomocna. Sprawdzenie trwa ledwie kilka sekund i jest bezpłatne.