Fruit Logistica, to bez wątpienia największa w Europie, a może i na świecie wystawa poświęcona sprzedaży owoców, warzyw oraz prezentacji maszyn i rozwiązań umożliwiających przygotowanie tych produktów do sprzedaży. Jest to również doskonałe miejsce do nawiązania kontraktów handlowych z przedstawicielami sieci handlowych, brokerami owocowo-warzywnymi czy też zapoznania się z trendami, które szybko z etapu prezentacji produktu lub jego przygotowania do sprzedaży, znajdują przełożenie na biznes. O randze targów świadczą liczby – ponad 78 000 odwiedzających ze 135 krajów oraz 3 200 wystawców z 90 krajów.

Odbywające się co roku w Berlinie targi Fruit Logistica, to jak zawsze doskonała okazja do zapoznania się z trendami na rynku opakowań oraz nowościami jakie na ten sezon przygotowują firmy wprowadzające zarówno opakowania dla owoców jak też warzyw do sprzedaży. Bez wątpienia na uwagę zasługuje bardzo duża estetyka opakowań. Na znaczeniu zyskują pojemniki pozwalające przygotować niewielkie partie warzyw, w tym różnego rodzaju kombinacje warzywne do przygotowania różnego rodzaju potraw. Można powiedzieć, że my w Polsce skupiliśmy się na tzw. włoszczyźnie do rosołu, która dominuje w sprzedaży. Jak widać po ofercie wielu podmiotów obecnych na FL gotowe zestawy warzywne mogą służyć lub zachęcić do przyrządzenia wielu innych potraw.

Zauważalnym trendem na targach były warzywa w opakowaniach przystosowanych do sprzedaży w formie szybkiej i zdrowej przekąski. Widać tutaj również działania marketingowe (barwne etykiety z bajkowymi postaciami, dostosowana wielkość opakowań) pozwalające na popularyzację takich produktów głównie wśród dzieci oraz ich rodziców.

Coraz więcej firm stara się wyróżnić oferując warzywa pochodzące z produkcji ekologicznej. Jest to co prawda cały czas niewielki segment rynku, ale cały czas zdobywające w nim swoje procenty. W ofercie niektórych firm dało się również zauważyć promocję warzyw bez pozostałości. Oczekiwania do dostępności tego typu produktów ma coraz więcej sieci handlowych. Dlatego przed rozpoczynającym się sezonem ochrony warto zapoznać się z możliwościami produkcji warzyw bez pozostałości lub z ograniczoną liczbą substancji aktywnych.