Warzywa polowe pod Lublinem (cz. 2)

0
189
Paprykowa kwatera w gospodarstwie Kasperków

W poprzedniej części relacji opisane zostały zagadnienia związane z uprawą kalafiorów w gospodarstwie Agnieszki i Sławomira Kasperków z Bystrzycy. Tym razem przyjrzymy się odmianom papryki, które w tym roku bardzo dorodnie prezentowały się na polach tych gospodarzy. Jak się okazuje, pan Sławomir Kasperek to także utalentowany konstruktor, który we własnym zakresie skonstruował krajalnicę do papryki.

Papryka w dobrej kondycji

Henryk Zając prezentuje krzewy papryki i omawia różnice między odmianami

O papryce w Bystrzycy mówił Henryk Zając z firmy Reheza. Wszystkie odmiany w kolekcji zgromadzonej w gospodarstwie państwa Kasperków zostały stworzone z myślą o uprawie polowej. Cechuje je więc silnie rozwinięty system korzeniowy pozwalający im na wzrost w warunkach o wiele mniej sprzyjających niż te pod osłonami.

Odmiana papryki Aristotle F1

Jedną z nich jest Aristotle F1. Odmiana ta wytwarza kształtne owoce i cechuje się zwiększoną odpornością na choroby oraz oparzenia słoneczne. Uprawia się ją z przeznaczeniem na rynek przetwórczy. Owoce odmiany Aristotle F1 są duże i bardzo duże, a ich masa może osiągać nawet 500g.

Odmiana papryki King Arthur F1

Inną interesującą odmianą papryki, uprawianą przez państwa Kasperków, jest King Arthur F1. Owoce typu „block” dojrzewają po 65–70 dniach od posadzenia rozsady. Są one odporne na pękanie i wykazują także odporność na szereg zagrożeń, takich jak wirus mozaiki tytoniowej, wirusa smugowatości ziemniaka, bakteryjną cętkowatość pomidora rasy 2 czy wirusa mozaiki wżerkowej tytoniu.

Odmiana papryki Red Mountain F1

Red Mountain F1 to odmiana nieco wcześniejsza od Aristotle F1. Wykształca duże, ładnie wybarwiające się na czerwono owoce typu „block”.

Odmiana papryki Socrates F1

Szybko dojrzewającą odmianą jest Socrates F1. Owoce tej odmiany mają regularny kształt oraz wyrównany termin dojrzewania. Cecha ta jest bardzo ważna, gdyż umożliwia zbiór „na dwa razy”. Regularny kształt ułatwia konfigurację krajalnicy do papryki. Prototyp takiej maszyny skonstruował pan Sławomir Kasperek i jest ona używana w jego gospodarstwie. Poza odmianami wydającymi czerwone owoce typu „block” w gospodarstwie gdzie odbyło się spotkanie uprawia się jeszcze kreacje Kaptur F1 i Luzon F1.

Odmiana papryki Kaptur F1

Pierwsza z nich posiada owoce o wydłużonym kształcie. Ich długość to 18-20 cm przy średnicy 6-7 cm. Grubość miąższu wynosi tu 6-6,5 mm. Masa pojedynczego owocu to zazwyczaj 160-180 g. Pokrój rośliny sprawia, że na plonie jedynie bardzo sporadycznie zdarzają się oparzenia słoneczne. Odmiana nieźle znosi uprawę w trudnych warunkach, włączając w to okresy chłodu. Luzon F1 to odmiana dająca żółte owoce. Są słodkie, o masie 200-240g. To kreacja raczej wczesna.

Kwatera z odmianą Luzon F1

Krajalnica do papryki

Sławomir Kasperek, plantator i konstruktor

Zbudowana przez Sławomira Kasperka maszyna do krojenia papryki nie jest konstrukcją bardzo skomplikowaną. Pierwsze obserwacje i wyliczenia dowiodły jednak, że podnosi ona efektywność krojenia o 100% w porównaniu do pracy wyłącznie ręcznej. Owoce są podawane na zsyp póki co ręcznie, ale istnieje możliwość zmechanizowania tego zabiegu poprzez zastosowanie wywrotnicy. Stamtąd trafiają na prowadnicę z pasami klinowymi, które układają je równolegle do kierunku pracy podajnika. Tu przydaje się jedna osoba, która sprawdza położenie owoców. Jednak z uwagi na to, że w zasadzie 100% owoców samoistnie właściwie się pozycjonuje, nie jest to konieczne. Następnie owoce są rozcinane przez obrotowe noże. Po przecięciu trafiają na stół rewizyjny, gdzie ręcznie wyrywa się z nich dna nasienne i ewentualnie koryguje niezadowalające cięcia wykonane mechanicznie. Być może nie użyto tu najlepszych, najwłaściwszych materiałów, być może trochę za późno rozpoczęto prace nad maszyną. Efekty jednak są dobre, a znając zapał i pomysłowość gospodarza, urządzenie to po zimowych poprawkach będzie pracować o wiele lepiej w kolejnym sezonie. – mówił Henryk Zając.

Kolejna część relacji z wydarzenia w gospodarstwie Kasperków poświęcona zostanie kwestiom nawożenia, rozsady i rozwiązań biologicznych do wykorzystania w uprawach warzywniczych.