Zbiory rabarbaru na finiszu

Rabarbar w opakowaniu mogącym pomieścić ok. 300 kg - 26 maj, fot. Wojciech Kopeć Yara Poland



Zbiory rabarbaru powoli dobiegają końca. Być może określenie „powoli” nie jest tu jednak najbardziej fortunne. Obecna kampania była bowiem niezwykle dynamiczna. Jednak rynek nie podyktował cen po myśli plantatorów.

Ceny niższe od oczekiwań

W tym gospodarstwie dziennie przygotowuje się ok. 30 t rabarbaru – 26 maj, fot. Wojciech Kopeć

Sezonu rozpoczął się z dużo niższym pułapem cenowym niż w 2017 roku, kiedy to ceny rabarbaru były na historycznie wysokim poziomie  wynoszącym 2-3 zł/kg. Obecnie są one dużo  niższe i jedynie nieznacznie przekraczają 1 zł/kg netto. Wegetacja jest bardzo dynamiczna, można zaobserwować kilkunastodniowe przyspieszenie wzrostu (faz fenologicznych) względem kalendarza w stosunku do 2017 roku. Warzywnicy mają pełne ręce pracy, a najbardziej doskwiera niedostatek pomocników do zbiorów. Pewnie problem byłby mniejszy gdyby wzrosły stawki płacy. Jednak rentowność jest na takim poziomie że plantatorów po prostu nie stać wzrost uposażenia. Decyduje przemysł przetwórczy – jeśli nie podniesie stawek za produkowane warzywa już niedługo może się okazać że nie będzie miał czego skupować. Być może jednak plany zakupowe już zrealizowano?

Surowiec w opakowaniu zbiorczym oczeskujący z chłodni na transport do nabywcy – 26 maj, fot. Wojciech Kopeć Yara Poland

Niezadowolenie plantatorów

Kwiatostan wymagający usunięcia – 26 maj, fot. Wojciech Kopeć Yara Poland

Od początku wegetacji należało kilkukrotnie usuwać pędy nasienne, a w momencie zbiorów i tak jeszcze ich było sporo. Co gorsza, droga w tym sezonie była praca. W systemie akordowym stawki dla samych zbieraczy wyniosły 0,35-0,40 zł/kg. Uprawa jest bardzo pracochłonna, a zadowolenie z jej prowadzenia drastycznie spadło. Ograniczone możliwości stosowania pestycydów oraz zmechanizowania zbioru to poważne mankamenty uprawy tego gatunku. Jeden z plantatorów z Kujaw narzeka także na ograniczony popyt w tym sezonie. Przez ostatnie dwa tygodnie rabarbar wycinałem jedynie trzykrotnie. Z 2,7 ha plantacji wyciąłem 30% i zebrałem 35t. Obecnie, by mieć możliwość sprzedaży musiałbym w ciągu doby przygotować min. 20 t produktu. Nie mam tylu pracowników. A na mniejsze partie rabarbaru chętnych nie widać. – mówi producent pragnący zachować anonimowość. W swym 38 ha gospodarstwie uprawia także truskawki, maliny, brokuły i cebulę. Liczy, że na innych gatunkach uda się wypracować wyższą dochodowość. Koszty produkcji 1 kg rabarbaru w jego ocenie to 70-80 gr/kg. Inny plantator, w którego rodzinie rabarbar uprawiany jest od ponad 50 lat stawia dalszą jego produkcję pod znakiem zapytania. Stawka, którą otrzymuje za dwustronnie cięty rabarbar to obecnie 0,9 zł/kg. To w jego ocenie pozwala jedynie na pokrycie kosztów.

Rabarbar zebrany w skrzynki w systemie akordowym – 26 maj, fot. Wojciech Kopeć Yara Poland

Zbiory rabarbaru zdaniem przetwórców

W niektórych chłodniach kampania skupu rabarbaru dobiegła już końca. Tak stało się m.in. w jednej z kujawskich chłodni skupującej ten gatunek. Rozmówca portalu warzywapolowe.pl, reprezentujący tenże podmiot, także pragnący zachować anonimowość, twierdzi że jakość surowca skupionego przez jego zakład była co najmniej dobra. W obecnym sezonie nie było widać na rabarbarze uszkodzeń mechanicznych powodowanych przez wiatr. Cena, wbrew opiniom plantatorów, także wcale nie była kiepska. W mojej ocenie koszt produkcji 1 kg rabarbaru to nie więcej niż 80 gr/kg. Nasz zakład płacił średnio 1,1 zł/kg netto. Rozumiem, że wszyscy chcieliby zarabiać tak jak w zeszłym roku, ale przecież stawka była uczciwa. – informuje. Jego zdaniem wydajność plantacji to 15-25 t/ha. W tym sezonie zakład ten skupił ponad 300t rabarbaru, co w pełni zaspokaja jego potrzeby.

Zbiory rabarbaru zdaniem pośredników

Swymi spostrzeżeniami podzielił się także jeden z pośredników. Firma ta skupiła w bieżącej kampanii ok. 800 t rabarbaru. Wciąż jeszcze kupuje pewne ilości. Plony u naszych kontrahentów nie były wysokie. W mojej ocenie wynosiły 10-15 t/ha. Dominowały partie drobnego, niewyrośniętego towaru. Panuje mniejsze zainteresowanie surowcem na mrożenie (1-1,2 zł/kg netto). Dominuje popyt na rabarbar do tłoczenia (0,7-0,9 zł/kg netto). – wyjaśnia. Liczy, że zakłady przetwórcze okażą większe zainteresowanie drugim zbiorem. Ten jednak jest co roku niższy niż wiosenny, a z rabarbarem jednocześnie skupowane są także inne, potrzebne zakładom warzywa i owoce.

Surowiec jest ważony i na tej podstawie ustala się wynagrodzenie – 26 maj, WOjciech Kopeć Yara Poland

Świeży rynek trudniejszy

Na świeżym rynku także sytuacja jest znacznie trudniejsza niż w poprzednim sezonie. Jeden z plantatorów spod Inowrocławia, rok temu sprzedawał rabarbar w cenie znacznie wyższej niż 2 zł/kg. W obecnym sezonie stawka ta jest nie osiągalna. Hurtownicy płacą ok. 3,5 zł za dwukilogramowe opakowanie. Zainteresowanie także nie jest tak wysokie jak w 2017 r. W przypadku towaru kierowanego na świeży rynek dodatkowym kosztem jaki należy uwzględnić jest konfekcjonowanie.

W zbiorze w odwiedzonym gospodarstwie w woj. łódzkim uczestniczy codziennie blisko 100 pracowników