Rozsada warzyw polowych, realizowana w specjalistycznych gospodarstwach powinna być wyrównana i zawsze takiej samej jakości. Wymaga to zapewniania odpowiednich warunków do wzrostu roślin, począwszy od siewu nasion poprzez wschody i dalszy ich wzrost. Takie udaje się zapewnić w nowoczesnym zakładzie produkcyjnym Grupy Producentów Rozsad Krasoń, zlokalizowanym w miejskości Święta koło Złotowa (oprócz tego produkcja rozsady warzyw jest realizowana w macierzystej siedzibie firmy w Piaskach), gdzie w tym roku powierzchnia nowoczesnych szklarni przeznaczonych wyłącznie pod produkcję rozsady warzyw zwiększyła się dwukrotnie.
Komfort dla roślin na każdym etapie
Produkcja rozsad warzyw realizowana jest obecnie na powierzchni 6 ha nowoczesnych szklarni. Oprócz tego przygotowano 1,5 ha utwardzonego terenu gdzie odbywa się hartowanie rozsady a w budowie są tunele foliowe, które również będą przeznaczone do tego celu (hartowania sałaty i selera w okresie lata). Szklarnie zostały tu wybudowane z przeznaczeniem pod produkcję rozsady warzyw zarówno szklarniowych jak też polowych. W tym pierwszym przypadku istotne są rozwiązania związane z zalewowym systemem podlewania roślin jak też ich doświetlaniem. Z tego ostatniego korzysta się tez przy wczesnych terminach produkcji warzyw polowych, gdzie tak jak w tym roku doświetlano rozsadę nawet do końca kwietnia. Nawadnianie realizowane jest z góry przez automatyczne wózki zraszające. Przemieszczają się one wzdłuż każdej nawy, i zapewniają równomierne podlewanie roślin (przy ich użyciu aplikowane są też środki ochrony roślin). Produkcja rozsad warzyw polowych rozpoczyna się wysiewami na początku stycznia (sałaty) i trwa do września, kiedy to jeszcze wysyłane są ostatnie partie sałaty.


Wysiew nasion bezpośrednio w tace rozsadowe lub kostki torfowe realizowany jest na liniach wysiewający z firmy Flair. Przy jednorodnych partiach tego samego asortymentu w ciągu doby możliwe jest wysianie i ustawienie w szklarni nawet 3 mln rozsady warzyw. Tak przygotowane tace są przez automatyczny robot przewożone i rozstawiane w szklarni. Tace rozsadowe ustawia się tu na specjalnych stelażach z drutu, dzięki którym są one uniesione ponad posadzkę szklarni. To zapobiega przerastaniu korzeni poza obręb komórek, jak też zapewnia swobodny przepływ powietrza pod tacami. Używa się tu kilku rodzajów tac różniących się liczbą komórek: dla pomidora i kapustnych na najwcześniejsze terminy są to tace ze 150 otworami, na późniejsze nasadzenia dla kapustnych są używane są w tacach z 260 i 285 otworami. Dla selera używane są tace z 285 otworami.

Czas produkcji ma znaczenie
Szklarnia podzielona jest na kilka sekcji, gdzie utrzymywane są różne warunki klimatyczne. W początkowym okresie by zapewnić jak najszybsze wschody nasion utrzymuje się temperaturę na poziomie 16-18°C i wysoką wilgotność powietrza. Po wschodach obniża się już nieco temperaturę (14-16° dla selera, 11-12°C dla kapustnych). Ostatni etap hartowania realizowany jest już poza szklarnią na otwartym terenie. W przypadku przymrozków jest tu możliwe dodatkowe przykrycie roślin agrowłóknina jak też podgrzewanie podłoża. Najważniejsze by rozsada jak wyjeżdża do producentów miała mocny system korzeniowy, była sztywna i dobrze zahartowana. Bardzo ważny jest też wiek rozsady. Dlatego mocno przestrzegamy założonych z góry okresów produkcji rozsad. Młode rośliny z mocnym system korzeniowym zapewniają szybkie przyjęcia po posadzeniu na miejsce stałe – informuje Michał Krasoń, zarządzający produkcją w tej lokalizacji. W przypadku rozsady brokułu czy kalafiora czas produkcji rozsady (od wysiewu nasion do wysłania do klienta) wynosi 45 dni wiosną i 35-32 dni latem, czas produkcji selerów to 55 – 60 dni, pomidorów – 35 dni, a sałaty 30 – 18 dni.

Bardzo ważne jest też wyrównanie roślin, co zapewnia równomierny klimat w szklarni podczas wszystkich etapów produkcji oraz umiejętne nawadnianie i nawożenie roślin. Jest to kluczowy element przy produkcji rozsady, którego nie da się zautomatyzować. Dlatego niezbędna jest obecność w szklarni i uważna obserwacja roślin. Nawożenie realizowane jest poprzez odpowiednie dopasowanie pożywek do stadium wzrostu roślin i okresu produkcji. Różnicuje się przy tym EC podawanej pożywki, gdzie w początkowych etapach wzrostu wynosi ono 1,2-1,3 mS/cm, a w końcowym zwiększa się nawet do 2 mS/cm.
Seler, ale tylko cięty
Asortyment produkowanych rozsad jest zróżnicowany, choć z racji lokalizacji najwięcej produkuje się tu rozsad warzyw kapustnych (głównie brokuł i kalafior), selera (naciowy i korzeniowy), pomidorów ale też innych asortymentów jak papryka gruntowa, ogórek, sałata i kapusty pekińskiej. Zakład w miejscowości Święta specjalizuje się w produkcji selera, w przypadku którego produkowana jest wyłącznie rozsada cięta. Nasi klienci bardzo szybko przekonali się do ciętej rozsady selera, która ma lepiej przerośniętą korzeniami bryłę korzeniową, jest bardziej krępa i lepiej się przyjmuje po posadzeniu w pole. Efekty tego są już widoczne kilka dni po posadzeniu – informuje Michał Krasoń. Związany jest z tym czas produkcji rozsady, który w przypadku ciętej rozsady selera wynosi od 55 do 60 dni, podczas gdy niecięta rozsadę w kostkach torfowych produkuje się w ciągu 28 dni. W przypadku selera na specjalne zamówienie produkowana jest też rozsada w kostkach torfowych (podyktowane jest to systemem sadzenia u klientów).
Cięcie selera wykonywane jest w precyzyjny sposób przy użyciu maszyny, która przemieszcza się ponad roślinami, ścina część roślin, zbierając przy tym ścięta masę liści. Wydajność takiego systemu cięcia jest przy tym kilkukrotnie wyższa niż w przypadku cięcia wykonywanego półautomatycznie (każda taca indywidualnie). Tą maszyną obsługiwaną przez 1 osobę możemy przyciąć około 2,5 mln rozsady w ciągu 12 godzin pracy – powiedział Michał Krasoń. Maszyna ta jest dość unikatowa w skali Europy, i wykonana została tu na specjalne zamówienie. Cięcie liści wykonuje się na 2 tygodnie przed dostawą roślin do klienta. Czasem, kiedy klient nie może odebrać rozsady w zaplanowanym terminie, rozsada cięta jest dwukrotnie. O jakości rozsady selerów jaka opuszcza nasz zakład najlepiej chyba świadczy liczba rosnących zamówień z roku na rok. Obsługujemy już największych producentów selera w Polsce i nie tylko, i ciągle przybywa nam klientów – informuje Pan Michał. W tym roku szklarnie w miejscowości Święta opuści ponad 40 mln rozsady selera.
Sprawny transport w kontrolowanych warunkach
Każda partia rozsady traktowana jest indywidualnie. Przed wysyłką liczona jest średni procent wschodów i na tej podstawie określana jest liczba roślin w tacce. Klienta płaci u nas za ilość faktycznie kupionych roślin, a nie za ilość otworów w tacach – informuje Michał Krasoń.
W szczycie, który przypada na pierwsze tygodnie maja z obu zakładów GPR Krasoń wysyłane jest tygodniowo nawet 20 mln rozsad.
Załadunki realizowane są zazwyczaj w godzinach popołudniowych lub wieczornych, tak by wcześnie rano wyruszyć w drogę do klienta. Grupa posiada własną flotę transportową samochodów wyposażonych w klimatyzację, co zapewnia odpowiednie warunki podczas transportu. Tace, w których dostarczana jest rozsada są później odbierane od klientów.

Wzrost powierzchni produkcyjnej w miejscowość Święta pozwali na zwiększenie ilości produkowanych rozsad. W tym roku ma tu być wyprodukowane ogółem około 130 mln rozsad (warzywa szklarniowe i gruntowe). W planach są już kolejne inwestycje związane z powiększeniem hartowników i budową kolejnych tuneli foliowych. Produkcja warzyw w Polsce ciągle się rozwija, rozwijamy się wiec i my, cały czas dbając o jak najwyższą jakość rozsady jaka trafia do naszych klientów. Po dobrą rozsadę zapraszam do Grupy Producentów Rozsad KRASOŃ – powiedział Michał Krasoń.

Zakład produkcyjny w Święta, można będzie odwiedzić już 10 czerwca, podczas Dni Otwartych Grupy Producentów Rozsad Krasoń. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do rejestracji:
Kliknij ten link. Zarejestruj swój udział i odbierz nagrodę gwarantowaną!