Gospodarstwo Damiana Micyka z miejscowości Szarówka koło Charsznicy jest już dosyć dobrze znane czytelnikom portalu warzywapolowe.pl, gdyż odwiedzaliśmy je już kilka raz. Każdorazowo jego właściciel zawsze chętnie dzielił się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi uprawy warzyw. Wizyta w tym gospodarstwie 23 lipca nastawiona była na zapoznanie się z tegorocznymi wynikami w uprawie kapusty. Te, jak na suchy rok i pola bez nawadniania, mogą robić wrażenie. Kapusty o 80-dniowym terminie wegetacji w większości miały już przekroczoną masę 3–4 kg. Jeszcze większym zaskoczeniem były dla nas kapusty, które mają być wycinane za kilka tygodni z przeznaczeniem na kiszenie, które już często miały masę około 4 kg. Okazuje się, że takie wyniki, nawet w roku o średniej ilości opadów udaje się osiągnąć przestrzegając dobrej agrotechniki w uprawie kapusty.
Table of Contents
Odmiany kapusty
W tym gospodarstwie nastawionym na uprawę warzyw kapustnych oraz korzeniowych w uprawie dominują kreacje z firmy Hazera. Z kapust białych uprawia się tutaj, od najwcześniejszych: Cabbice F1, Taurus F1, Newton F1 oraz Satie F1. Z kapust czerwonych w uprawie znajdują się: Romanov F1 oraz Rozera F1. Właściciel od kilku lat, produkcję rozsady kapusty zlecił specjalistom, w tym przypadku współpracuje z Grupą Mularski, która dostarcza mu niezbędne ilości rozsad kapusty. Uprawiane odmiany, mimo braku nawadniania, nawet w tym roku zapowiadają bardzo dobry wielkościowo i jakościowo plon. Trzeba podkreślić, że pola w tym gospodarstwie nie są nawadniane. Przechodzące od czasu do czasu deszcze oczywiście ratują sytuacje.










Nawożenie w uprawie kapusty
W ocenie D. Micyka, mimo tych niekorzystnych warunków odpowiednio dbając o glebę i właściwie nawożąc rośliny udaje się mu przezwyciężyć stres suszy i wysokich temperatur, jakiemu poddawane są w jego gospodarstwie w tym roku warzywa i zapewnić ich w miarę stabilny wzrost. W moim gospodarstwie nie wyobrażam sobie założenia uprawy bez wcześniejszej analizy składu chemicznego gleby, którą wykonuję nawet dwa razy w roku i na podstawie jej wyników dostarczam brakujące składniki. Dzięki temu mogę sięgać również po dobre moim zdaniem nawozy z oferty firmy Timac Agro, które jeśli wiem ile mam ich podać okazują się wcale nie aż takie drogie, a uzyskiwane efekty są naprawdę zadowalające – informuje D. Micyk. Na etapie przygotowania stanowiska pod uprawę warzyw glebę nawozi się takimi produktami jak: Sulfamo 23 N-Process, Sulfamo 30 N-Process, Eurofertil TOP 51 oraz Phisiomax 975. Nawozy te z jednej strony dostarczają niezbędne składniki odżywcze, a z drugiej mają efekty biostymulujący, który widać po uprawianych na tych stanowiskach roślinach, szczególnie w tym roku. Uważam, że warto czasami wydać nawet trochę więcej na dobre nawozy, ale to zwraca się wówczas z nawiązką – mówi D. Micyk. Przed założeniem uprawy glebę wzbogaca się również w kwasy humusowe. W tym roku na niewielkim areale zastosowano – testowo – amorficzną ziemię okrzemkową, która w opinii plantatora również daje bardzo dobre wyniki, szczególnie w latach suchych. W uprawie kapusty korzysta się również z preparatów biologicznych, w tym celu do zaprawiania rozsady stosuje się produkt Bactim Fertimax. Dobrze sprawdza się również Bactim Receptor, który pozwolił znacznie ograniczyć populację szkodliwych nicieni, których populację stwierdzano w glebie. O tym jak stosowane są te produkty można dowiedzieć się na filmie:
Ważnym elementem, dobrej agrotechniki uprawy warzyw kapustnych jest ich odpowiednie dokarmianie dolistne. W przypadku tego gospodarstwa jest ono oparte na produktach z firmy Intermag. Z oferty tego przedsiębiorstwa często sięga po produkty zawierające w swoim składzie cynk, mangan, żelazo występujące w postacie chelatów, po nawozy wieloskładnikowe produkty z grupy Plonvit oraz wysoko cenione nawozy krzemowe np. Optysil.
Z tym jak prowadzone są uprawy warzyw w tym gospodarstwie oraz osiąganych tutaj wynikach uprawowych będzie można przekonać się już 8 września podczas XXV Charsznickich Dni Kapusty, w czasie których jest to jedno z możliwych do odwiedzenia gospodarstw.


