Siejemy nasiona warzyw – biologiczne zabezpieczenie gleby pomaga

W pierwszej połowie marca odwiedzamy gospodarstwo specjalizujące się w uprawie m.in. rzodkiewki, w którym poznajemy techniki wysiewu tego warzywa oraz elementy decydujące o prawidłowym wzroście tego warzywa – a więc zabiegach realizowanych tutaj w celu poprawy żyzności gleby, które wpływają również m.in. na zdrowotność uprawianych warzyw.

Jak informuje Łukasz Wasiak z firmy Agraplant, zakup nasion rzodkiewki potrzebnych do obsiania hektara pola to wydatek rzędu 8000 zł. Jest to znaczący wydatek, a wszelkie straty w obsadzie czy jakości mogą znacząco wpłynąć na ekonomię całej uprawy. Podobnie zresztą jest w przypadku innych upraw. Dlatego w celu dobrego przygotowania stanowiska pod uprawę tego warzywa, ale także innych warzyw uprawianych z siewu czy też z rozsady dobrze sprawdza się zastosowanie doglebowo produktu Bacterplant (0,5 kg/ha), który zabezpiecza warzywa przed porażeniem ze strony patogenów chorobotwórczych zalegających w glebie. Drugim produktem, znaczącą poprawiającym strukturę gleby jest HumiAgra, która nie tylko poprawia strukturę gleby, ale również pomaga wiązać w niej metale ciężkie. Jest to szczególnie ważne w przypadku uprawy warzyw korzeniowych. Łączny koszt jednorazowej aplikacji tych dwóch produktów nie przekracza 300 zł/ha (kliknij w link i kup te dwa produkty w promocyjnej cenie). Aplikując te dwa produkty można dodatkowo zabezpieczyć uprawę przed śmietką kapuścianą poprzez podanie do tych dwóch produktów preparatu o nazwie DaliaSTOP. DaliaSTOP to kompozycja bakterii oraz wyciągi roślinne, które stymulują rozwój odpowiedniej mikroflory na korzeniach łodygach i liściach, powodując że roślina jest znacznie mniej atrakcyjna dla żerujących owadów śmietki kapuścianej.

Osoby, które na sowich plantacjach stosują już od kilku sezonów nasze rozwiązania, rzadziej sięgają po tradycyjne środki chemiczne, przy równoczesnej poprawie wielkości i jakości plonu – rekomenduje Ł. Wasiak