Nowe kapusty 100-dniowe i wyzwania bieżącego sezonu


Podczas tegorocznych Małopolskich Dni Kapusty w Charsznicy eksperci firmy Bayer/Seminis na poletku przygotowanym przez Przemysława Kruszca obok znanych kreacji zaprezentowali najnowsze trendy w uprawie oraz odmiany kapusty, które mogą odpowiedzieć na aktualne wyzwania producentów. Rozmowa Karoliny Misztal (Bayer/Seminis) z praktykiem – Adrianem Łukasikiem z firmy Polger – pozwoliła również spojrzeć na trwający sezon i ocenić potencjał nowych propozycji odmianowych.

Sezon 2025 – początek udany, a później …

Jak podkreślił Adrian Łukasik, początek roku był dla producentów korzystny – wysokie ceny i brak dużej presji chorób dawały powody do optymizmu. Problemy zaczęły się w okresie letnim, kiedy spadły ceny, a dodatkowo plantacje odczuły skutki suszy i presji szkodników, głównie wciornastka i tantnisia. W jego ocenie presja kiły kapusty w tym roku była stosunkowo niewielka.

Początek tego sezonu można zaliczyć do udanych, choć lato przyniosło sporo trudności. Największe wyzwania to susza i wciornastek. Ceny po dobrym początku roku niestety mocno spadły i do tej pory się nie podniosły – mówił Adrian Łukasik.

Rosnący segment kapust 100-dniowych

Coraz większym zainteresowaniem producentów cieszą się odmiany kapust o okresie wegetacji około 100 dni. Są one uniwersalne, ponieważ szybko tworzą główkę i mogą być przeznaczane zarówno na rynek świeży, jak i do przetwórstwa (kiszenie).

Adrian Łukasik podkreślał, że nowe odmiany testowane w Charsznicy zapowiadają się obiecująco. Te kapusty szybko wiążą główkę, nie osiągają przesadnie dużej masy, przez co są bardzo uniwersalne. To segment, który będzie rósł w Polsce. Nowe odmiany prezentowane na poletku bardzo dobrze oceniam – mają duży potencjał i z pewnością spotkają się z zainteresowaniem producentów – informował A. Łukasik. 

Kapusty w próbach: Nowe odmiany Seminis i ich potencjał 

Jedną z ciekawszych propozycji była Legenta F1 (SVJH3506), jej okres wegetacji wynosi od 90 do 100 dni. Ma silny systemie korzeniowym. Główka średniej wielkości, natomiast bardzo dobrze się wypełnia, jest mocna, twarda i zwarta. Jej waga oscyluje w granicach 2,8-3,2 kg. Jej liście okrywowe są w kolorze jasnozielonym, o dobrym nalocie woskowym. Ma bardzo wyrównany, okrągły kształt. Kapusta z potencjałem zarówno na kwaszenie, jak i sprzedaż na świeży rynek. Dzięki osadzeniu na wysokiej nodze łatwo się ją wycina.

Kolejną nową odmianą była prezentowana Blue Dynasty F1 z segmentu kapust wczesnych, o okresie wegetacji 85-92 dni. Odmiana tworzy główki okrągłe, lekko spłaszczone o masie od 2 do 3 kg. Świetnie znosi warunki stresowe, nie ma tendencji do pękania główek. Mocna okrywa woskowa daje dużą tolerancją na choroby grzybowe oraz na wciornastka. 

Sprawdzone standardy

W rejonie Charsznicy niezmiennie dobrze sprawdza się Galaxy F1 – szczególnie ceniona za doskonałe właściwości przechowalnicze. 

Z kolei dla producentów nastawionych na przetwórstwo wciąż numerem jeden pozostaje Vestri F1, odmiana wybierana za wysoki plon i wyjątkowo słodki smak, ceniony w produkcji kapusty kiszonej, która jest lokalnym standardem rynkowym w tym segmencie.

Marchew – uzupełnienie oferty

Seminis zaprezentował również odmiany marchwi dostosowane do różnych terminów zbioru:

  • Carlano F1 – o wegetacji około 130-140 dni,
  • Carvora F1 – odmiana najwcześniejsza (ok. 90–100 dni),
  • Caribou F1 – segment 120-dniowy, najlepiej odpowiadający warunkom w Charsznicy.

Wszystkie trzy wyróżniają się wyrównaniem, gładkim korzeniem, silną nacią oraz odpornością na choroby. Korzenie osiągają długość ok. 21 cm, a ich smak i intensywny kolor sprawiają, że są dobrze postrzegane przez rynek.