poniedziałek, 25 października, 2021

Odmiany pora

Warzywa posiadają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Dzięki nim nasz organizm może lepiej funkcjonować, a przede wszystkim być wolny od wielu chorób czy schorzeń. Ponadto warzywa to podstawa piramidy zdrowego żywienia, dlatego powinno się ich spożywać jak najwięcej w ciągu dnia.

Por pojawił się w Polsce za sprawą królowej Bony, która sprowadziła wiele egzotycznych owoców i warzyw do naszego kraju. Posiada w swym składzie wiele cennych składników odżywczych, które pobudzają wytwarzanie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych. Bluvetia, Haksa, Arkansas czy Tango to niektóre jego odmiany. Por w zależności od rodzaju może być przeznaczony na wczesny lub późny zbiór pęczkowy. W przypadku odmiany Arkansas zbiór może się odbywać jesienią, zimą i wiosną.

Warzywo to nie ma wielkich wymagań glebowych, w przeciwieństwie do zapotrzebowani na wodę. Najlepiej sadzić je w glebie wilgotnej, bowiem woda znacznie zwiększa plon i jego jakość. Najbardziej odporne rodzaje tego warzywa mogą pozostać w gruncie nawet całą zimę, pod warunkiem, że będą okryte agrowłókniną.

Odmiany pora