poniedziałek, 2 sierpnia, 2021

Odmiany dyni

Jesień to czas, gdy zmieniają się nasze preferencje ubraniowe, ale nie tylko. W kuchni coraz częściej gości, niedoceniane w pełni warzywo, czyli dynia. Odmiany są różne, jednak najprościej mówiąc, możemy to warzywo sklasyfikować na jadalne i ozdobne. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Do najpopularniejszych zalicza się zwyczajną, która osiąga spore rozmiary i najczęściej jest pomarańczowa lub żółta. Takie warzywo jest wręcz idealne na zupę, sosy czy przetwory. Kolejną z odmian dyni jest Hokkaido, która ma charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę. Rodzaj makaronowy z kolei cechuje się podłużnym kształtem i żółtą skórką, a miąższ w zapachu przypomina melona. Jak sama nazwa wskazuje, warzywo to często wykorzystywane jest do gotowania spaghetti z niego. W przypadku kolejnego rodzaju, czyli piżmowego, warzywo ma bardziej gruszkowaty kształt i jasną skórkę, a także orzechowy posmak. Najbardziej nadaje się do faszerowania, przygotowywania zup czy puree. Ozdobna odmiana dyni ma bardzo twardą skórkę, dzięki czemu jest odporne na różnego rodzaju uszkodzenia i nadaje się do długiego przechowywania. Idealnie sprawdzi się jako ozdoba jesiennego stołu czy parapetu.

Odmiany dyni