Damian Micyk z Charsznicy, to plantator i pasjonat innowacyjnych technologii uprawowych. W trakcie zorganizowanego 7 września w jego gospodarstwie „Dnia Buraczka”, podzielił się swoimi doświadczeniami dotyczącymi uprawy buraczka ćwikłowego. W swoim gospodarstwie na jednej z plantacji uprawia trzy odmiany tego warzywa we współpracy z firmą Sakata. W jego ocenie odmiany te wyróżniają się wysoką odpornością na choroby, wczesnością oraz jakością plonu handlowego.
Red Hawk F1 – sprawdzona klasyka
Pierwszą prezentowaną odmianą jest Red Hawk – dobrze znana wielu producentom, o okresie wegetacji około 75 dni. Damian wysiewa ją w obsadzie 675 tys. nasion/ha, co pozwala uzyskać idealny kalibraż (5–8 cm).
Atuty odmiany:
– wczesność i wyrównanie plonu,
– wysoka odporność na chwościka,
– możliwość stosowania w 100% biologicznej ochrony.
Do ochrony biologicznej wykorzystuje całą gamę preparatów biologicznych i starannie dobranych do warunków uprawy nawozów, które pozwalają uzyskać wysokiej jakości plon o doskonałych parametrach kulinarnych i wolny od szkodliwych pozostałości – informuje D. Micyk.




BRR 20002 F1 – zdrowotność i wysoki brix
Kolejna odmiana testowana w gospodarstwie to BRR 20002 F1. Jej wyróżnikiem jest:
– bardzo ładny kształt korzenia,
– wysoka zdrowotność liści i niewielka rozeta,
– wyjątkowo wysoki brix (powyżej 14,5).
Odmiana wykazuje odporność nie tylko na chwościka, ale także na rizoktoniozę, co sprawia, że jest wartościowa zarówno w uprawach konwencjonalnych, jak i z ochroną biologiczną.
BRR 2300 F1 – kulisty kształt i smak
Trzecią odmianą w doświadczeniach jest BRR 23000 F1. Charakteryzuje się ona kulistym kształtem korzenia, cienką skórką i niewielką rozetą liściową, na co zwracało uwagę kilku z obecnych na spotkaniu producentów warzyw. Wyróżnia ją także:
– wysoka odporność na chwościka i rizoktoniozę,
– brix na poziomie 15,
– wyjątkowy, słodki smak bez ziemistego posmaku.
Jak podkreśla Damian Micyk, klienci coraz częściej poszukują buraków o doskonałych walorach kulinarnych, bogatych w betainę, mikroelementy, polifenole i antyoksydanty i takie właśnie parametry mają w jego ocenie uprawiane tutaj trzy odmiany z firmy Sakata.




Technologie wspierające zdrowotność plantacji
W gospodarstwie Damiana Micyka zastosowano kompleksową technologię ochrony i nawożenia we współpracy z takimi firmami jak Koppert, Intermag, Insignes Labs i ICL.
O zastosowanych tutaj produktach z tych firm oraz ich wpływie na jakość uprawianych odmian dowiecie się z przygotowanego materiału filmowego:







