Innowacje w uprawie ziemniaków na Macfrut 2025


Czołowi światowi eksperci z branży wzięli udział w Międzynarodowym Sympozjum Ziemniaczanym, które odbyło się na tegorocznych targach Macfrut. Jak poinformował koordynator wydarzenia Luciano Trentini, na całym świecie produkuje się 375 mln t ziemniaków.

Sektor ziemniaczany poszukuje innowacji w obliczu poważnych wyzwań. Wśród nich są zmiany klimatu, które powodują wiele problemów i zaostrzają istniejące i pojawiające się choroby roślin. Czynniki te doprowadziły do ​​zmniejszenia światowej produkcji ziemniaków i gwałtownego wzrostu cen rynkowych w ostatnich miesiącach, co wpłynęło zarówno na rynki europejskie, jak i pozaeuropejskie. M.in. te tematy omawiano podczas sympozjum.

Jak poinformowali organizatorzy, podczas trzech dni wydarzenia wzięło w nim udział 35 mówców z głównych krajów produkujących ziemniaki, a przysłuchiwało się im ok. 400 osób. Ziemniaki były jednymi z kluczowych produktów 42. edycji Macfrut.

Najwięksi producenci ziemniaków

Na całym świecie uprawia się około 375 milionów ton ziemniaków . Z roczną produkcją wynoszącą około 95 milionów ton Chiny są największym producentem na świecie, a następnie Indie (56 milionów ton) i Ukraina (21 milionów ton). W 2023 r. w 27 państwach członkowskich UE wyprodukowano około 48,5 miliona ton ziemniaków na rynek świeży i do przemysłu przetwórczego (źródło: Eurostat). Głównymi krajami produkującymi ziemniaki są Niemcy (24%) , Francja (18%), Holandia (14%), Polska (12%) i Belgia (8%). Jak pokazują przedstawione analizy, globalne spożycie produktów przetworzonych rośnie stale i silnie.        

Uważna analiza średnich wielkości produkcji w ciągu ostatnich pięciu lat pokazuje, że światowa podaż ziemniaków znacznie spadła, co spowodowało powszechny wzrost cen. 

„Podczas sympozjum w Macfrut omawiano wiele różnych tematów”, wyjaśnił Luciano Trentini, koordynator wydarzenia. „Jednym z tematów, który wzbudził duże zainteresowanie, była organizacja produkcji. W rzeczywistości, z punktu widzenia regulacji, jedną ze zmian wprowadzonych w tym roku jest to, że Wspólnota Europejska ustanowiła Wspólną Organizację Rynku dla uprawy ziemniaków. Włochy są obecnie jedynym krajem, który wdrożył to rozporządzenie, które daje firmom zajmującym się uprawą ziemniaków dostęp do programów operacyjnych podobnych do tych zarezerwowanych dla owoców i warzyw. Umożliwi im to rozpoczęcie modernizacji swoich metod produkcji, w szczególności poprzez przyjęcie innowacji” – dodał.

Najważniejsze wyzwania

Podczas Sympozjum podkreślono wyzwania, z jakimi mierzą się producenci ziemniaków w całej Europie. Wyzwania te wynikają z obecności Agriotes spp. , powszechnie znanych jako drutowce, owadów powodujących poważne szkody w ziemniakach, bakteriozy Ralstonia solanacearum , która atakuje również pomidory stołowe, oraz Cyperus esculentus , szczególnie rozpowszechnionego europejskiego chwastu (nazywanego również chufa lub orzechem tygrysim), który został wymieniony jako organizm kwarantannowy, co oznacza, że ​​w celu jego zwalczania należy wdrożyć określone protokoły.        

Niektóre fascynujące tematy wyłoniły się z projektów, których celem jest promocja ziemniaków i zwiększenie spożycia tego cennego warzywa korzeniowego. Gdyby były spożywane szerzej, ziemniaki mogłyby odegrać kluczową rolę w rozwiązaniu globalnego problemu głodu. 

Ze względu na to, że Włochy importują ok. 40-50% ziemniaków zaspokajających krajowy popyt, miejscowe instytuty pracują nad rodzimymi odmianami ziemniaków, które pozwoliłyby na rozwój produkcji. Nowe odmiany zaprezentowane i wystawione na obszarze naprzeciwko Sympozjum przyciągnęły wiele uwagi odwiedzających. Jeśli chodzi o ziemniaki pochodzące z lokalnych źródeł, łącznie sześć odmian ma chronioną nazwę pochodzenia.