Nic nie smakuje lepiej niż warzywa z własnego ogrodu! Spędzanie czasu w ogrodzie warzywnym to świetny sposób na relaks i bliskość z naturą, a wyhodowane produkty staną się podstawą zdrowej diety. Ogrodnictwo jest dla każdego, a więc nie martw się brakiem doświadczenia. Po prostu zacznij działać! W tym artkule podpowiemy Ci, jak założyć ogródek warzywny i jakie warzywa posadzić na początek.
Jak zaplanować przestrzeń ogrodu przydomowego?
Zakładanie ogrodu warzywnego warto zacząć od rozplanowania przestrzeni. Najlepiej przygotować stanowiska południowe lub południowo-zachodnie, osłonięte od silnych podmuchów wiatru. Kolejnym ważnym aspektem uprawy warzyw korzeniowych jest rodzaj gleby. Powinna to być ziemia: ciepła, piaszczysto-gliniasta, przepuszczalna, średniozwięzła i bogata w składniki odżywcze.
Do planowania ogrodu przydadzą się takie akcesoria jak palisady ogrodowe, dzięki którym stworzysz funkcjonalne podniesione grządki warzywne. Dostępne są różne rodzaje palisad – w formie skrzyni lub płotków. Najczęściej są wykonywane z drewna impregnowanego lub kompozytu, co zapewnia trwałość i odporność na warunki atmosferyczne. Palisadę możesz dopasować do swoich potrzeb i stylu ogrodu.
Dlaczego warto w ten sposób wydzielać grządki?
- Zyskujesz większą kontrolę nad jakością gleby.
- Grządki są łatwiejsze w pielęgnacji.
- Możesz w estetyczny sposób uporządkować przestrzeń.
- Zyskujesz ochronę przed szkodnikami.
- Palisada zapewnia estetyczny wygląd ogrodu. Dodatkowo możesz pomyśleć o posadzeniu roślin ozdobnych.
Szklarnia w ogrodzie warzywnym – czy warto?
Dobrym rozwiązaniem jest również szklarnia ogrodowa, która pozwala w pełni wykorzystać potencjał ogrodu. Na początek możesz zdecydować się na opcję budżetową, aby przekonać się, czy to rozwiązanie się sprawdzi. Taka szklarnia ma metalową konstrukcję i wytrzymały materiał wierzchni (warstwowa powłoka PE z wtopioną zieloną siatką PP) z podwianymi zasłonami na oknach.
Dlaczego warto pomyśleć o własnej szklarni w ogrodzie?
- Wczesne rozpoczęcie sezonu – szklarnia chroni uprawę warzyw przed niskimi temperaturami. Możesz zacząć wysiew już wczesną wiosną, kiedy na zewnątrz panują jeszcze przymrozki.
- Ochrona przed warunkami atmosferycznymi – przydomowy ogródek w szklarni jest w pełni bezpieczny. Niestraszne mu wichry, ulewy czy nadmierna wilgoć.
- Uprawa całoroczna – jeśli wybierzesz ogrzewaną szklarnię, to możesz się cieszyć plonami przez cały rok.
- Wykorzystanie potencjały ogródka – takie warzywa jak pomidory koktajlowe, papryka czy ogórki lepiej czują się w warunkach ochronnych, dając obfite plony.
Jakie warzywa w ogrodzie posadzić na początek?
Wybierając warzywa, zwróć uwagę na gatunki łatwe w uprawie, takie jak:
- Warzywa liściaste – to przede wszystkim sałata, rukola, szpinak. Warzywa te rosną dość szybko i nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Możesz je uprawiać także w szklarni.
- Warzywa korzeniowe – w grządkach z palisad doskonale odnajdą się marchew czy rzodkiewka. To warzywa, których nie może zabraknąć w żadnym ogrodzie.
- Warzywa wieloletnie – niektóre warzywa pozwalają cieszyć się zbiorami co roku, są to na przykład rabarbar, szczypiorek czy szparagi.
- Rośliny strączkowe – groszek, bób czy fasola szparagowa są nie tylko zdrowe, ale też korzystnie wpływają na stan gleby (wzbogacają ją w azot).
- Zioła – posiane w szklarni zioła, takie jak bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn, będą składnikiem Twoich dań przez cały rok.
Dodatkowe wskazówki
Gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe, a zatem sprawdzą się nawozy organiczne. Przed rozpoczęciem uprawy możesz wykonać analizę (sprawdzając odczyn gleby), ale nie jest to konieczne. Takie nawozy jak biohummus czy nawozy zielone są bezpieczne i wzbogacą glebę o niezbędne składniki.
Pamiętaj też o regularnym nawadnianiu grządek (podniesione grządki szybciej wysychają). Sprawdzi się zwykła konewka lub wąż ogrodowy, a w przyszłości możesz pomyśleć o specjalnych systemach nawadniających.
Materiał promocyjny