Raport cenowy BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) za okres 18–22 sierpnia 2025 r. pokazuje duże zróżnicowanie cen warzyw na rynkach hurtowych we Frankfurcie, Hamburgu, Monachium i Berlinie. W wielu przypadkach rosnąca podaż wywołała spadki notowań, choć w wybranych segmentach ceny rosły dzięki ograniczonej dostępności i wysokiej jakości towaru. Co ciekawe dobrze oceniana jest papryka importowana z Polski.
Kalafior: dominacja niemieckich dostaw, ceny w dół
Na rynku dominowały partie niemieckie, ale jakość była nierówna – w Monachium zdarzały się główki zbyt małe. W Hamburgu i Berlinie słaby popyt przełożył się na obniżki. Belgia, Holandia i Austria dostarczyły tylko niewielkie ilości.
Średnie ceny (€/100 szt.):
- Niemcy (6 szt.): 220
- Niemcy (8 szt.): 204
- Belgia (6 szt.): 227
- Holandia (6 szt.): 211
Sałaty: większa podaż, wymuszone obniżki
Sałaty kolorowe pochodziły wyłącznie z Niemiec, głowiaste głównie z Niemiec i Belgii, lodowe z Niemiec i Holandii. Podaż wyraźnie wzrosła, co zmusiło sprzedawców do obniżek cen. Wyjątkiem były lokalne wzrosty cen w Monachium i Frankfurcie.
Średnie ceny (€/100 szt.):
- Sałata głowiasta (DE): 83
- Sałata lodowa (DE): 72
- Sałata lodowa (NL): 70
Papryka: Polska zyskuje w notowaniach
Na rynku dominowały partie pochodzące z Holandii, przed dostawami z Turcji i Niemiec. Uzupełniająco pojawiły się także dostawy z Belgii. Handel przebiegał dość nierównomiernie:
W Berlinie dostępne były zwroty z sieci handlowych (LEH), partie klasy II z Niemiec oraz regularne dostawy, co doprowadziło do szerokiego rozwarstwienia cen.
W Monachium drożały ograniczone ilości artykułów belgijskich i holenderskich, co skierowało klientów ku nielicznym dostawom z południowych Niemiec. Tam z kolei tanie polskie produkty zostały szybko wyprzedane.
W Hamburgu akcje promocyjne sieci handlowych spowodowały spadki cen na rynku hurtowym.
Frankfurt odnotował zbliżone poziomy cen w różnych grupach kolorystycznych papryki, a także wzrost notowań dla parki i innych warzyw z Polski.
Marchew: ceny stabilne
Niemcy i Belgia były głównymi dostawcami, a ceny pozostawały stabilne. Jedynie włoska marchew była wyraźnie droższa.
Średnie ceny (€/100 kg):
- Niemcy: 94
- Belgia: 88
- Włochy: 111
Podsumowanie
Nadwyżki podaży w wielu segmentach (sałata, kalafior) powodowały spadki cen. Wzrosty cen lokalnie w przypadku towaru wysokiej jakości (np. pomidory koktajlowe w Berlinie, papryka polska we Frankfurcie). Konkurencja importowa (Turcja, Belgia, Holandia) wciąż silnie oddziałuje na rynek niemiecki.
Raport BLE (KW 34/2025) potwierdza, że końcówka lata na rynku warzyw w Niemczech to okres silnej presji cenowej, ale także wyraźnych różnic regionalnych i jakościowych.