Niemcy: ceny warzyw pod presją wysokiej podaży. Uwaga – polska papryka!


Raport cenowy BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) za okres 18–22 sierpnia 2025 r. pokazuje duże zróżnicowanie cen warzyw na rynkach hurtowych we Frankfurcie, Hamburgu, Monachium i Berlinie. W wielu przypadkach rosnąca podaż wywołała spadki notowań, choć w wybranych segmentach ceny rosły dzięki ograniczonej dostępności i wysokiej jakości towaru. Co ciekawe dobrze oceniana jest papryka importowana z Polski. 

Kalafior: dominacja niemieckich dostaw, ceny w dół

Na rynku dominowały partie niemieckie, ale jakość była nierówna – w Monachium zdarzały się główki zbyt małe. W Hamburgu i Berlinie słaby popyt przełożył się na obniżki. Belgia, Holandia i Austria dostarczyły tylko niewielkie ilości.

Średnie ceny (€/100 szt.):

  • Niemcy (6 szt.): 220
  • Niemcy (8 szt.): 204
  • Belgia (6 szt.): 227
  • Holandia (6 szt.): 211

Sałaty: większa podaż, wymuszone obniżki

Sałaty kolorowe pochodziły wyłącznie z Niemiec, głowiaste głównie z Niemiec i Belgii, lodowe z Niemiec i Holandii. Podaż wyraźnie wzrosła, co zmusiło sprzedawców do obniżek cen. Wyjątkiem były lokalne wzrosty cen w Monachium i Frankfurcie.

Średnie ceny (€/100 szt.):

  • Sałata głowiasta (DE): 83
  • Sałata lodowa (DE): 72
  • Sałata lodowa (NL): 70

Papryka: Polska zyskuje w notowaniach

Na rynku dominowały partie pochodzące z Holandii, przed dostawami z Turcji i Niemiec. Uzupełniająco pojawiły się także dostawy z Belgii. Handel przebiegał dość nierównomiernie:

Berlinie dostępne były zwroty z sieci handlowych (LEH), partie klasy II z Niemiec oraz regularne dostawy, co doprowadziło do szerokiego rozwarstwienia cen.

Monachium drożały ograniczone ilości artykułów belgijskich i holenderskich, co skierowało klientów ku nielicznym dostawom z południowych Niemiec. Tam z kolei tanie polskie produkty zostały szybko wyprzedane.

Hamburgu akcje promocyjne sieci handlowych spowodowały spadki cen na rynku hurtowym.

Frankfurt odnotował zbliżone poziomy cen w różnych grupach kolorystycznych papryki, a także wzrost notowań dla parki i innych warzyw z Polski.

Marchew: ceny stabilne

Niemcy i Belgia były głównymi dostawcami, a ceny pozostawały stabilne. Jedynie włoska marchew była wyraźnie droższa.

 Średnie ceny (€/100 kg):

  • Niemcy: 94
  • Belgia: 88
  • Włochy: 111

Podsumowanie

Nadwyżki podaży w wielu segmentach (sałata, kalafior) powodowały spadki cen. Wzrosty cen lokalnie w przypadku towaru wysokiej jakości (np. pomidory koktajlowe w Berlinie, papryka polska we Frankfurcie). Konkurencja importowa (Turcja, Belgia, Holandia) wciąż silnie oddziałuje na rynek niemiecki.

Raport BLE (KW 34/2025) potwierdza, że końcówka lata na rynku warzyw w Niemczech to okres silnej presji cenowej, ale także wyraźnych różnic regionalnych i jakościowych.