Już niebawem rozpoczną się wysiewy nasion ogórka gruntowego, którego najczęściej uprawia się z przeznaczeniem na kiszonki. Pomyślny przebieg tego procesu zależy nie tylko od receptury, ale również od właściwej jakości surowca. Sprawdźmy, jakie odmiany na ten sezon do kwaszenia polecają ze swojego portfolio firmy nasienne jak Bejo Zaden Poland, Eja, Plantico / Spójnia, Rijk Zwaan Polska, Rol-Spec, Nunhems Poland i Syngenta Polska.

Odmiany ogórka, które są wybierane do kiszenia powinny wyróżniać się m.in. wysoką plennością. Istotna jest również odporność w stosunku do najczęściej występujących i najgroźniejszych patogenów. Sukces w uzyskaniu wysokiego plonu każdej odmiany jest uwarunkowany zastosowaną agrotechniką i wielkością zbieranych owoców.

Przy uprawie odmian partenokarpicznych na czarnej foli przy użyciu agrowłókniny oraz stosowaniu fertygacji plon może wynosić 80-120 ton z hektara. Wielkość plonu jest uzależniona od techniki zbioru (ręczny lub samolot). Ta uwarunkowana jest również od częstotliwości zbioru i przebiegu pogody w danym roku – wyjaśnia Marcin Pawlak, doradca handlowy z firmy Rijk Zwaan.

W roku ubiegłym plony odmian partenokarpicznych były niższe aż o 20-25% w porównaniu do roku 2020. W przypadku odmian z przewagą kwiatów żeńskich ta różnica wahała się w granicach 40-50%.

Marcin Pawlak podkreśla, że w dzisiejszych czasach istotą uprawy ogórków nie jest zebranie jak najwyższego plonu całkowitego. Coraz bardziej liczy się uzyskanie maksymalnego plonu ogórków w rozmiarze do 9 cm. Gdyż to decyduje o uzyskanym dochodzie z uprawy.

Wybrane odmiany ogórków gruntowych rekomendowane do uprawy w bieżącym sezonie

Zdjęcia kilku odmian ogórków z firm nasiennych

Syngenta Polska

Ogórek Octopus
Ogórek Octopus F1
ogórek Octopus
Ogórek Octopus podczas zbiorów

EJA

Rijk Zwaan Polska

Rol-Spec

Nunhems Poland