Ekologiczna uprawa warzyw z roku na rok coraz bardziej rozwija się w Polsce. Jednak rozwój zdecydowanie wolniej postępuje w dużych gospodarstwach. Dlatego tutaj są robione głównie próby tych upraw oraz przygotowywane gleby do ekologicznej produkcji. Istnieje w Polsce kilka segmentów ukazujących regularną produkcję. Największy entuzjazm wzbudza produkcja ekologiczna w gospodarstwach agroturystycznych, gdzie jest ona dodatkowym magnesem przyciągającym gości i tu jest najbardziej różnorodna gatunkowo. Więcej na ten temat opowie specjalista Piotr Pietrzak, reprezentujący firmę Enza Zaden Polska.

W ocenie Piotra Pietrzaka najchętniej produkowanym warzywem w ekologii jest dynia Hokkaido, która znajduje swe szerokie zastosowanie w dziale przetwórstwa. Poniżej przedstawiam odmiany dyni z portfolio firmy nasiennej Enza Zaden.

Odmiany dyni

HOKKAIDO

Uchiki Kuri F1 to jedna z odmian, która jest najczęściej stosowana w produkcji eko. To właśnie ta odmiana zapoczątkowała popularność dyni typu Hokkaido.

Orange Summer F1 to niezwykle plenna odmiana wyróżniająca się dobrym smakiem i tolerancją na mączniaka prawdziwego.

Kaori Kuri F1 nowa odmiana o atrakcyjnej błyszczącej skórce i dobrej zawartości suchej masy. Jednak największą jej zaletą jest tolerancja na wirusy, które w ostatnim czasie są plagą w produkcji dyni.

Flexi Kuri F1 – najnowsza odmiana, wyróżniająca się największymi owocami wśród odmian typu Hokkaido, jakie reprezentuje firma Enza Zaden. Ta odmiana charakteryzuje się również wysoką tolerancją na wirusy i lekko żebrowanymi, nieco spłaszczonymi owocami.

SZARA

Nelson F1 to przykład odmiany nadającej się do uprawy ekologicznej. Wyróżnia się ona mocnym systemem korzeniowym oraz widnieje jako wysoko plonująca odmiana, również na słabszych stanowiskach. Owoce 3-4 kg,o charakterystycznym szarozielonym kolorze i intensywnie wybarwionym miąższu, bardzo długo utrzymuje wartość handlową po zbiorze.

MUSZKATOŁOWA

Musquet de Provance – duża, dobrze przechowująca się, o atrakcyjnym kolorze miąższu.

HALLOWEN

Bellatrix F1 – dynia o dużych 8-10 kilogramowych owocach w typie dyń Halloween. Cechuje się błyszczącą skórką, która skraca proces przygotowania do sprzedaży. Gruby miąższ sprawia, że dynia ta doskonale nadaje się jako materiał do rzeźbienia jak i na przemysł.

Odmiany cukinii

Keesha F1 – cukinia ta odznacza się średnią odpornością na mączniaka prawdziwego i wirusy. Dodatkowo jest łatwa w zbiorze ze względu na zredukowane kolce na liściach. Rośliny te bardzo długo utrzymują pionowy pokrój, owoce ułożone pionowo nie stykają się z ziemią. Dzięki temu są całe wybarwione na ciemnozielony kolor, szybko przesychają po deszczu i nie są zapiaszczone. Owoce wyróżniają się wysoką trwałością pozbiorczą.

Yellowfin F1 to cukinia o żółtych owocach z tolerancją na mączniaka prawdziwego.

Odmiany rzodkiewki

Celesta F1 standardowa odmiana o ładnym, błyszczącym zgrubieniu, słabo porażana przez mączniaka.

Odmiany por

Cherokee F1 jest odmianą na zbiory późnoletnie i jesienne o mocnym systemie korzeniowym. Posiada ciemnozielone, woskowane liście, które chronią rośliny przed inwazją wciornastków.

Oslo F1 – odmiana jest przeznaczona do jesiennych zbiorów i przechowywania lub przezimowania na polu. Odmiana tolerująca słabsze gleby, dzięki mocnemu systemowi korzeniowemu. Wyróżniająca się woskowanym liściem o ciemnoniebieskiej barwie.

Odmiany sałaty masłowej

Analena – dosyć ciężka, długo utrzymująca turgor po zbiorze.

Takoda – odmiana wyróżniająca się całkowitą odpornością na mączniaka przeznaczona do uprawy w gruncie przez cały rok.

Vitrine stosowana na trudniejsze stanowiska z tolerancją na choroby grzybowe, np. Fusarium.

Sałaty kruche, odmiany odznaczające się pełną odpornością na mączniaka: Danilo, Salvio, Lollo Rossa Azirka.

Sałata rzymska ’duża’: Kilnsey.

Przykład sałaty rzymskiej 'mini’ to Xoana, jak wiele innych gatunków i odmian, które Enza Zaden posiada w swoim portfolio, przeznaczonych do produkcji organicznej VITALIS.

Reasumując, rozsady, a produkcja eko, zdecydowanie warto prowadzić uprawę w ten sposób. Dzięki skróceniu okresu wegetacji na stanowisku docelowym ograniczamy możliwość infekcji przez grzyby jak i ataki szkodników, jesteśmy w stanie również wygrać z niektórymi chwastami.