Ograniczyć wpływ warunków stresowych oraz patogenów na plon i jakość kapusty

Bieżący sezon dla producentów kapust w regionie Charsznicy, ale nie tylko był niezwykle trudny jeśli chodzi o porażenie uprawy przez różnego rodzaju patogeny. O to jak w takich warunkach stosować określonego rodzaju aminokwasy oraz dlaczego produkty na bazie naturalnych terpenów zawierające wodorotlenek miedzi pozwalają ograniczyć porażenie kapusty przez patogeny chorobotwórcze dowiecie się z przygotowanego materiału.

Jednym z partnerów poletek odmianowych firmy Bejo przygotowanych w gospodarstwie Jakuba Kruszca jest firma AS CROP. Jak informował Paweł Szymczak, w przypadku produktów aminokwasowych wspomagających ochronę warto sięgnąć po Architect 80. Ten mikrogranulat jest doskonale rozpuszczalny w wodzie, a dzięki bardzo wysokiemu skoncentrowaniu zawartych w nim związków może być stosowany w niewielkiej dawce bez obawy o skuteczność, przy zapewnieniu rozsądnych kosztów takiego zabiegu – rekomendował P. Szymczak. Produkt ten doskonale łączy się z insektycydami oraz fungicydami, znacząco zwiększając ich skuteczność. Okazuje się szczególnie przydatny stosowany w połączeniu z produktami o działaniu systemicznym. 

Architect 80 to również produkt dokładnie przebadany, posiadający precyzyjnie określony aminogram, pokazujący, że zawiera 17 konkretnych aminokwasów. Dominująca w nim grupą są aminokwasy ograniczające negatywny wpływ warunków stresowych na rośliny np. stres temperatury. Zastosowanie tego produktu pozytywnie wpływa na wydanie przez roślinę wysokiego plonu – informował P. Szymczak. 

Poważnym problemem w uprawie kapust są bakteriozy. Niestety do zwalczania tych chorób nie ma aktualnie zarejestrowanych typowych fungicydów. W miarę skutecznym rozwiązaniem ograniczającym te problemy mogą być produkty oparte na miedzi. W ocenie P. Szymczaka, chcąc zastosować produkty miedziowe interwencyjnie warto sięgnąć po produkty zawierające ten pierwiastek w formie wodorotlenków miedzi. Dobrze, jeśli takie produkty są dodatkowo formułowane terpenami. 

Więcej o produktach pozytywnie wpływających na kondycję kapust dowiecie się z materiału filmowego: