Papryka #ShelfLife – pikowanie, rozsada i mikrobiologia


Projekt Papryka #ShelfLife ma na celu uzyskanie papryki o jak najlepszych parametrach jakościowych. Dotyczy to jakości owoców, ich wielkości, kształtu i trwałości pozbiorczej. Tu liczy się każdy etap produkcji. Proces produkcji rozsady papryki w gospodarstwach jest bardzo ważny. Już na tym etapie można przygotować rośliny na dalsze, często niestabilne warunki wzrostu. Jak to zrobić? Podpowiada Agnieszka Wojdyła z firmy Life Bio Farma.

Wybór podłoża i przygotowanie pojemników

Produkcję rozsady papryki należy rozpocząć od odpowiedniego podłoża. Najlepiej sprawdza się torf wysoki o strukturze średniej, o pH w zakresie 5,5–6,5, z dodatkiem perlitu lub wermikulitu, które poprawiają strukturę i napowietrzenie.

Zawsze podkreślamy, że sukces produkcji zaczyna się od podłoża. To nie tylko nośnik wody i składników, ale także dom dla mikroorganizmów, które realnie wpływają na zdrowotność i rozwój młodych roślin – mówi Agnieszka Wojdyła, z firmy Life Bio Farma. Firma ta jest jednym  z partnerów projektu Papryka #ShelfLife.

Gotowa siewka z Grupy Krasoń, jest od razu pikowana w większe pojemniki

Gotowa rozsada do gospodarstwa Pawła Myziaka gdzie realizowany jest projekt Papryka #ShelfLife przyjechała bezpośrednio od producenta rozsad Grupy Producentów Rozsad Krasoń. Trwa od razu pikowanie roślin w wielodoniczki wypełnione gotowym substratem. Został on tu odpowiednio przygotowany. Zasiedlenie podłoża pożytecznymi mikroorganizmami jeszcze przed sadzeniem to jak postawienie strażników przy korzeniach. Nie tylko bronią, ale i karmią – podpowiada Agnieszka Wojdyła.

Agnieszka Wojdyła z Life Bio Farma podpowiada jakie mikroorganizmy można zastosować już na etapie produkcji rozsady

Na tym etapie warto zastosować dwuetapowe traktowanie podłoża mikroorganizmami. Dzięki temu tworzy się środowisko sprzyjające szybkiemu ukorzenieniu i odporności systemu korzeniowego.

Zastosowano preparaty mikrobiologiczne Trichoderma spp. w produkcie TriPower – wspiera system korzeniowy, ogranicza patogeny glebowe. Drugi to produkt sprzyjający uwalnianiu fosforu z gleby MegaFos. Zawiera on wyselekcjonowane bakterie Priestia megaterium (Bacillus megaterium), które pochodzą z naturalnego środowiska glebowego. Do tego dodatek produktów Geo Life i Humicon.

Rozsada papryki tuż po przepikowaniu

Nawadnianie i odżywianie rozsady papryki

W trakcie dalszego rozwoju rozsady warto stosować mikrobiologię również dolistnie – szczególnie w okresach intensywnego wzrostu lub zmiennych warunków atmosferycznych w tunelu.

Dolistnie polecane są POLICHRON to preparat mikrobiologiczny zawierający wyselekcjonowane bakterie Paenibacillus spp. – wspiera metabolizm, zwiększa odporność roślin na stres. Drugi produkt to PeriAll. To preparat mikrobiologiczny zawierający wyselekcjonowane bakterie Peribacillus.

Obiekt przystosowany do produkcji rozsady w gospodarstwie

Przygotowanie do wysadzenia w grunt

Około tydzień przed wysadzeniem należy rozpocząć hartowanie roślin poprzez stopniowe obniżenie temperatury i zwiększenie przewiewu. Dodatkowe podlewanie mikroorganizmami tuż przed przesadzeniem pozwala zminimalizować stres i przyspieszyć adaptację.Gleba w miejscu sadzenia powinna być wilgotna i zaszczepiona mikroflorą. Jeśli tunel był odkażany, obowiązkowo trzeba przywrócić mikrobiologię! Zawsze podkreślamy: nie wiemy, w jakie warunki trafi rozsada – czy będzie zimno, czy słonecznie. Mikroorganizmy działają jak amortyzator – zmniejszają wstrząs przesadzeniowy – mówi ekspertka z Life Bio Farma. Poleca by przed sadzeniem roślin wilgotną glebę w tunelu zaszczepić takimi produktami jak TriPower oraz PeriAll z dodatkiem Humiconu.

W kolejnej odsłonie z projektu PAPRYKA #ShelfLife podpowiemy jak ocenić zasobność gleby i jak prawidłowo przygotować ją do sadzenia roślin. Bądźcie z NAMI.