Pogoda nie sprzyja kondycji pomidorowych plantacji. W okolicach Włocławka woj. kujawsko-pomorskim, gdzie do połowy lipca duża część plantacji była w bardzo dobrej kondycji, obecnie jest gorzej. Wysokie temperatury, a lokalnie również gwałtowne opady deszczu przyczyniły się do kumulacji problemów – dużej presji chorób grzybowych i bakteryjnych oraz fizjologicznych chorób pomidorów.
W okolicach Lipna woj. kujawsko-pomorskie w niektórych miejscach spadło ponad 100 mm w ostatnim czasie w przeciągu tygodnia. Tam gdzie gleby są mało przepuszczalne przełożyło się to szybko na kondycję roślin. Osłabione szybko zostały zainfekowane przez bakteriozy i alternaria. Objawy pojawiły się na liściach i owocach. Zdjęcia przedstawiają całe hektary roślin przebarwionych na żółto z racji zaburzeń relacji stosunków powietrzno-wodnych w glebie oraz zaburzenia w odżywianiu roślin.
Przy skracającej się z roku na rok liście dopuszczonych środków ochrony roślin dla pomidora polowego ochrona robi się coraz trudniejsza, przez co nie zawsze jest skuteczna
Standardowo na wielu plantacjach pojawiła się sucha zgnilizna wierzchołkowa spowodowana brakiem wapnia w owocach w początkowych fazach wzrostu. By wyeliminować ten problem warto prowadzić nawożenie dolistne wapniem. Można stosować na przemian Calcinit w stężeniu 0,6-1 % z nawozami zawierającymi fosfor i potas na przykład Kristalon Czerwony lub Pomarańczowych w stężeniu 0,6-1%, lub YaraVita Kombiphos 3-5 l/ha.
Przy odmianach wczesnych gdzie zbiór planowany jest jeszcze w sierpniu lub tych które silnie się rozbudowały wegetatywnie ograniczamy stosowaniu Calcinitu i w jego miejsce aplikujemy YaraVita Stopit w dawce 5 l/ha. Warunki w tym momencie służą aby stosować tego typu formę wapnia.
Oprócz tego w trakcie wzrostu owoców pomidora korzystne będzie zastosowanie produktu krzemowego Actisil w dawce 0,1 – 0,2 l/ na każde 100 litrów cieczy roboczej. Taki zabieg warto zrobić dwa razy w sezonie w odstępach 10-14 dni. Dla trwałości owoców oprócz dużego znaczenia wapnia, potasu, odpowiedniej ilości wody, mocno limitowanego azotu zwłaszcza formy amonowej duże znaczenie ma dobrej jakości krzem, dlatego właśnie stosujemy Actisil.
W przypadku wczesnych odmian trzeba być coraz bardziej ostrożnym z podlewaniem. Nadmiar wody będzie powodować gorsze wybarwianie owoców, niższy brix, problem z zasychaniem, zamieraniem roślin pomidora i wpłynie na wydłużenie czasu zbiorów.