Trudna sytuacja na rynku kapusty. Ceny w dół, koszty w górę

Zbiór ręczny stanowi coraz wyższą część kosztów produkcji

Sytuacja producentów kapusty jest w obecnym sezonie bardzo trudna. Zmagają się nie tylko z rosnącymi kosztami, ale również niezwykle niskim popytem na swój towar, a co za tym idzie – niesatysfakcjonującymi cenami. W przypadku kapusty do przetwórstwa ceny za kilogram zaczynają się niestety już od 30-40 gr.

W minionym tygodniu przyglądaliśmy się zbiorom kapusty w okolicy Kozienic na plantacji Wiesława i Anety Kowalczyków. W tym gospodarstwie kapusta uprawiana jest na 12 ha. W dzień naszej wizyty kapusta była wycinana z kwatery o powierzchni 6 ha. Obsadzono ją kapustą odmian Report F1 i Kilaplon F1 z przeznaczeniem do przemysłu, do kwaszenia.

Gospodarz przyznał, że obecne ceny są dalekie od oczekiwań – wynoszą ok. 40 gr/kg. Dlatego część swojej kapusty zakwasza bezpośrednio w gospodarstwie i taki półprodukt jest w stanie sprzedać za ok. 80 gr/kg, co pozwala na minimalny zarobek. Trudno mówić w trakcie zbiorów o plonach, ale raczej nie będą one niskie i wyniosą powyżej 100 t/ha. Jednak przy tych cenach i niskim popycie mogą być problemy ze zbytem. Z jednej strony to efekt zwiększenia areału kapusty w bieżącym sezonie, a z drugiej stałego importu kapusty do naszego kraju.

Producentów dobijają także rosnące koszty. Obecnie stawka za godzinę pracy przy zbiorze to ok. 20-25 zł. Rosną także koszty utrzymania plantacji oraz pojawiają się problemy wynikające z ograniczania liczby zarejestrowanych substancji czynnych. Do zabezpieczenia zbiorów Wiesław Kowalczyk potrzebuje 15 pracowników – a to generuje znaczące wydatki. Dlatego poważnie rozważa inwestycję w kombajn i przejście na zbiór mechaniczny. Więcej o samym gospodarstwie przeczytacie w osobnym materiale.

Ceny na rynkach hurtowych

Rozczarowujące są także obecne ceny na rynkach hurtowych. Za kapustę białą można uzyskać ok. 90 gr/kg, ale ceny cały czas spadają. Na Broniszach średnia cena wynosi jedynie 70 gr/kg, podczas gdy w Łodzi (Zjazdowa) jest o 50 gr wyższa i wynosi ok. 1,25 zł/kg przy zakupie worka 20 kg. W porównaniu do ubiegłego sezonu oraz sytuacji z wiosny, kiedy kapusta z przechowalni była sprzedawana w dość satysfakcjonujących stawkach, obecnie są producenci, którzy rozważają zniszczenie plonów, gdyż w ich ocenie ponoszenie kosztów zbioru i transportu kapusty nie ma sensu.

RynekŚr. cena za kg [PLN]Uwagi
Agrohurt Rzeszów4,50*
Bronisze 0,70
Giełda Kaliska0,90
WGRO4,50*
Łódź Zjazdowa1,25Przeliczono z ceny worka 20 kg
Targipiast0,90

*cena za sztukę

Rynek detaliczny

Podczas gdy producenci kapusty z ledwością uzyskują ceny pozwalające na odzyskanie poniesionych kosztów, w sieciach handlowych nie widać szczególnie niskich cen. Za kapustę białą trzeba zapłacić od 1,99 do 3,99 zł/kg. Nieco droższe są kapusty włoskie, pekińskie czy stożkowe lub z przeznaczeniem na gołąbki. Patrząc na ceny w supermarketach klienci mogą nawet nie dostrzec problemów polskich producentów.