Dzień pora zorganizowany 8 sierpnia w Złotnikach koło Igołomii był doskonałą okazją do zapoznania się z plonowaniem kilku odmian porów z portfolio firmy Enza Zaden (głównego organizatora) oraz zaproponowanymi przez partnerów wydarzenia, firmy Yara Poland, Luty Jacek oraz Biocont rozwiązaniami pozwalającymi zoptymalizować produkcję tego warzywa.

W pierwszej części relacji z Dnia pora przedstawiamy rekomendacje dotyczące uprawy trzech odmian pora, ocenianych w Złotnikach. Na poletkach demonstracyjnych posadzono trzy odmiany: Comanche F1 (przeznaczona na zbiór letni), Cherokee F1 (odmiana na późniejsze zbiory i do przechowywania) oraz Oslo F1 (późna odmiana, do zimowania w gruncie).

Rośliny zostały posadzone 25 kwietnia w zagęszczeniu 138 szt./ha. Więcej o uprawie tych odmian przedstawia w materiale filmowy Bernard Zioło z firmy Enza Zaden.

Prezentowane tutaj dwie późne odmiany. Mimo nietypowego dla nich wczesnego terminu sadzenia zbudowały już w pierwszych dniach sierpnia atrakcyjnej jakości plon. Okazując się tym samym – szczególnie w przypadku Cherokee F1 – odmianami bardzo uniwersalnymi.

Łukasz Bogaczyk z firmy Enza Zaden, zwracał z kolei uwagę na trendy dotyczące rynku porów. W bieżącym sezonie obserwuje się rosnące zainteresowanie uprawą pora. Gospodarstwa, stawiające na tą uprawę, równocześnie coraz bardziej się w niej specjalizują. W sezonie 2021 obserwowany jest wzrost nasadzeń wczesnych i jesiennych porów o około 20%. Na wysokim poziomie utrzymuje się również uprawa porów na najpóźniejszy, jesienny zbiór i do zimowania. Tutaj prym wiodą takie kreacje jak Oslo F1 i Cherokee F1. Coraz więcej gospodarstw inwestuje w rozwiązania pozwalające zautomatyzować zbiór tego warzywa – mówił Ł. Bogaczyk. Wiecej na ten temat również w materiale filmowym:

Obecni na spotkaniu plantatorzy informowali, że w pierwszych dniach sierpnia za kilogram pora możliwe było uzyskanie cen na poziomie 2,5 zł/kg. Niestety cena ta znacznie odbiega od cen tego warzywa oferowanego w sieciach handlowych, gdzie oscylują one w granicach 10-12 zł/kg – ubolewali obecni na szkoleniu producenci porów. Równocześnie plantatorzy informowani są o jeszcze niższych cenach tego warzywa w krajach Beneluksu. Może to wpłynąć w najbliższych dniach lub tygodniach na jeszcze większy spadek cen oferowanych za to warzywo w sprzedaży hurtowej notowanej obecnie w Polsce.