Polska uprawa arbuzów rośnie w siłę. Sprawdź, jak radzą sobie plantatorzy, które odmiany dominują i dlaczego nasze arbuzy podbijają rynek.

Polskie arbuzy lepsze niż z Grecji? Wyniki plantatorów zaskakują

Jeszcze kilka lat temu arbuz kojarzył się głównie z importem. Dziś jednak powierzchnia uprawy arbuzów w Polsce rośnie w rekordowym tempie. Według danych ARiMR:

  • 2023 r. – ok. 200 ha,
  • 2024 r. – 340 ha,
  • 2025 r. – już 650 ha.

To dowód, że konsumenci coraz chętniej sięgają po polskie arbuzy, a plantatorzy dostrzegają potencjał tej uprawy.

Gotowe do zbioru arbuzy odmiany Mirsini

Sezon 2025 trudny dla arbuzów. Ale polskie owoce i tak podbijają rynek

Tegoroczna wiosna i lato nie rozpieszczały producentów:

  • nocą temperatury spadały nawet do 3 °C,
  • wschody rozsady były słabe,
  • śmietka cebulanka niszczyła wiele nasadzeń,
  • choroby grzybowe zwiększały presję na plantacjach.

Niektórzy stracili nawet 30–35% areału. Mimo tego polskie arbuzy wyróżniają się jakością, smakiem i brakiem pozostałości pestycydów, co zwiększa ich atrakcyjność na rynku.

Plantacja arbuzów w trakcie wzrostu – koniec lipca 2025

Ocena odmian na plantacji pod Sandomierzem

W tym roku przebieg pogody ewidentnie nie sprzyjał uprawie arbuzów w Polsce. Przede wszystkim zimny maj i czerwiec utrudniały rozpoczęcie wegetacji świeżo posadzonych roślin. Dużym problemem w początkowym etapie wzrostu okazała się również śmietka, która zniszczyła wiele upraw – komentuje tegoroczny sezon Rafał Żmuda, specjalista z firmy Syngenta.

Mimo tych trudności, na plantacji arbuzów pod Sandomierzem produkcja zakończyła się sukcesem. 18 lipca odbyła się tam ocena posadzonych odmian z portfolio firmy Syngenta.

Zdaniem Rafała Żmudy najlepiej sprawdziły się trzy odmiany, które mają szansę być podstawą polskich nasadzeń:

  • Romanza – odmiana o dużych owocach,
  • Mirsini – ceniona za smak, wyrównanie i rubinowy kolor miąższu,
  • Master – arbuz w typie mini, bezpestkowy, o owocach 2–3 kg.

To właśnie te odmiany wydały najwyższy plon i miały bardzo dobrą jakość już do zbioru w połowie lipca.

Rafał Żmuda na plantacji pod Sandomierzem

Nie uwierzysz, jak słodkie są polskie arbuzy. Wyniki badań mówią wszystko

Średnia zawartość cukru w owocach z polskich plantacji to ponad 12-14° Brix – wynik porównywalny z arbuzami z Grecji czy Hiszpanii. Dodatkowo, badania potwierdzają brak pozostałości środków ochrony roślin.

To sprawia, że polski arbuz to produkt premium, ceniony przez sieci handlowe i konsumentów poszukujących zdrowej, świeżej żywności.

Badania i degustacje pokazują jednoznacznie: polskie arbuzy wygrywają świeżością, soczystością i zawartością cukru. Dodatkowo mają przewagę krótkiego łańcucha dostaw – od pola do sklepu trafiają nawet w ciągu 48 godzin.

Arbuzy gotowe do sprzedaży w sieciach handlowych

Plantatorzy arbuzów zaskoczyli wszystkich. Tak wygląda przyszłość uprawy w Polsce

Coraz cieplejsze lata, rozwój technologii i rosnący popyt sprawiają, że arbuz ma szansę stać się kolejnym polskim hitem uprawowym polskich producentów warzyw. W najbliższych latach plantatorzy planują zwiększać areał i stawiać na:

  • odmiany mini i bezpestkowe, odmiany tradycyjne o krótkim okresie wegetacji
  • uprawę na podwyższonych zagonach ściółkowanych folią,
  • fertygację i precyzyjne nawadnianie,
  • wsparcie roślin produktami biostymulacyjnymi (ochrona w czasie stresowych warunków uprawy)
  • ochronę integrowaną z naciskiem na biologiczne środki ochrony

👉 Co ważne – zbiory już trwają, a świeże arbuzy z polskich gospodarstw są dostępne dla konsumentów w całym kraju. Warto ich szukać w sklepach i sieciach handlowych, by przekonać się, jak doskonałe potrafią być owoce z naszych plantacji.