Upalne hiszpańskie lato, eksperci z całego świata i imponująca kolekcja odmian arbuzów oraz melonów – tak wyglądały Międzynarodowe Dni Otwarte Syngenta: Melon and Watermelon Experts. Wydarzenie odbyło się na południu Hiszpanii, a wśród uczestników nie zabrakło również przedstawicieli Polski.

Wraz z polską ekipą Syngenta wybraliśmy odmiany, które najlepiej sprawdzą się w polskich warunkach klimatycznych. W artykule znajdziesz konkretne rekomendacje, praktyczne informacje oraz przegląd trendów w europejskiej uprawie arbuza.

Prezentacja pełnego portfolio – Syngenta stawia na jakość i dopasowanie do rynku

Podczas wydarzenia zaprezentowano pełne portfolio odmian arbuzów i melonów oferowanych przez Syngentę – zarówno do uprawy na rynek świeży, jak i do przetwórstwa. Odmiany pestkowe, bezpestkowe, o czerwonym ale i żółtym miąższu – każda z nich została przedstawiona na polach pokazowych w pełni dojrzałości zbiorczej.

Naszym celem było wskazanie odmian, które nie tylko wyróżniają się smakiem i jakością, ale też dobrze radzą sobie w warunkach polskiego klimatu – podkreśla Rafał Żmudaz Syngenta Polska.

Rafał Żmuda z arbuzem odmiany Master

Rekomendowane odmiany arbuzów dla polskiego rynku

Master – jasna skórka, bez pestek, wysoka jakość. Bezkompromisowa jakość i estetyka – to cechy odmiany Master. Owoce o wadze 2–3 kg, bezpestkowe, z bardzo słodkim, czerwonym miąższem i cienką, ale odporną skórką. Rekomendowana do handlu detalicznego oraz sprzedaży w sieciach handlowych. Uprawiana jest już 2 sezon na polach produkcyjnych w Polsce z bardzo dobrymi efektami. Korzystna cechą jest relatywnie krótki czas od posadzenia do zbioru – pierwsze arbuzy można zbierać już 60-65 dni od posadzenia.  

Precision Petite – mała słodycz. To niewielkich rozmiarów arbuz o wyjątkowych parametrach smakowych i ciemnoczerwonym miąższu. Owoce z jasnożółtą skórką, pręgowane dorastają do masy około 2 kg. Ta odmian cieszy się przede wszystkim dużym zainteresowaniem odbiorców marketowych. Uprawiana jest na dużą skalę już w Portugalii.

Precision Petite – mała słodycz. To niewielkich rozmiarów arbuz o wyjątkowych parametrach smakowych i ciemnoczerwonym miąższu. Owoce z jasnożółtą skórką, pręgowane dorastają do masy około 2 kg. Ta odmian cieszy się przede wszystkim dużym zainteresowaniem odbiorców marketowych. Uprawiana jest na dużą skalę już w Portugalii.

Agata – klasyka słodyczy. Odmiana bezpestkowa uprawiana w Hiszpanii. Tworzy owoce o masie 6–8 kg, wyróżnia się intensywną słodyczą i bardzo wysokim poziomem Brix oraz wysokim potencjałem plonotwórczym.

Arbuzy odmiany Agata

Yellow Bite – nowość z żółtym miąższem. Odmiana o intensywnie żółtym kolorze miąższu i orzeźwiającym, lekko cytrusowym smaku. Propozycja dla producentów szukających innowacji i produktów premium. Yellow Bite może być atrakcyjna na rynku lokalnym oraz w sprzedaży bezpośredniej.

Crisp Delight – arbuz do przemysłu. Owoce o bardzo zwartym, twardym miąższu, który świetnie nadaje się do krojenia i pakowania. Polecana do przetwórstwa i sprzedaży w formie gotowych porcji (np. kostka w kubeczkach). Główne rynki zbytu to Wielka Brytania, ale i w Polsce widać rosnące zainteresowanie tym kierunkiem produkcji.

Mirsini – odmiana pestkowa o owocach 6- 10 kg. Odmiana ceniona za wyjątkowy smak, jakość i trwałość. Tworzy większe owoce 6-10 kg z pestkami. Jest produkowana m.in. w Hiszpanii i na Węgrzech (gdzie funkcjonuje pod brendem Rubin). Brend Rubin podkreśla wyjątkowość tej odmiany, która na Węgrzech jest nr 1. wśród odmian preferowanych przed sieci handlowe. Miąższ jest jędrny i bardzo słodki – doskonały do sprzedaży na rynku świeżym. W Polsce sprawdza się w tradycyjnej uprawie w gruncie już od kilku lat i stała się standardem rynkowym.

Trendy na rynku arbuzów i melonów – nowe kierunki rozwoju

W trakcie wydarzenia wyraźnie zarysowały się trzy główne trendy, które warto obserwować. Rośnie znaczenie odmian bezpestkowych – konsumenci coraz częściej sięgają po arbuzy, które są wygodne w spożyciu i łatwe w porcjowaniu. Zwiększone staje się zainteresowanie innowacjami smakowymi – odmiany o żółtym miąższu, bardziej egzotycznym aromacie i niestandardowym wyglądzie przyciągają uwagę rynku premium. Widać też rozwój segmentu przetwórstwa i convenience – rosnący rynek gotowych do spożycia produktów (np. arbuz w kostce) wymaga odmian o zwartej strukturze i odporności na uszkodzenia. Tu przykładem są odmiany Cato czy Crisp Delight.

Arbuzy mogą być podawane klientom w różnej formie

Produkcja w Polsce – już wkrótce pierwsze relacje ze zbiorów

Część rekomendowanych odmian jest już testowana i produkowana w Polsce. Już w sierpniu rozpoczną się pierwsze zbiory odmiany Master, a w kolejnych tygodniach spodziewane są również innych odmian jak Bibo, Fascination czy Mirsini.

Syngenta Polska zapowiada relacje z polskich pól produkcyjnych, w których będzie można zobaczyć, jak sprawdzają się poszczególne odmiany w praktyce – w różnych warunkach glebowych i agrotechnicznych.

Podsumowanie

Międzynarodowy Dzień Arbuzów i Melonów zorganizowany przez Syngentę pokazał, że uprawa tych gatunków w Europie Środkowej ma ogromny potencjał. Pod warunkiem właściwego doboru odmian. Wybierając odmiany takie jak Master, Bibo, Agata, Yellow Bite, Crisp Delight, Romanza, Fascynation, Farao czy Mirsini, polscy plantatorzy mogą liczyć na wysoką jakość, atrakcyjny plon i zainteresowanie odbiorców.

Polska reprezentacja na międzynarodowych dniach melona i arbuza w Hiszpanii

Zachęcamy do śledzenia kolejnych materiałów z pól produkcyjnych oraz kontaktu z doradcami Syngenta Polska.