Niemiecki rynek cebuli – plony sięgają 95 t/ha

395
Frekwencja podczas Wielkopolskiej Konferencji Cebulowej była okazała

W ramach Wielkopolskiej konferencji cebulowej, której głównym organizatorem była firma Seminis, wykład wygłosił dr Andreas Kurtz. To członek zespołu Seminis na stałe mieszkający w Niemczech, ale realizujące swe działania w kilku krajach centralnej części kontynentu. Posiada rozległą znajomość sektora cebulowego w tej części Europy, więc zdecydował się podzielić niektórymi informacjami z zebranymi w Wielkopolsce plantatorami. Najwięcej uwagi poświęcił produkcji cebuli w Niemczech, gdyż ten rynek pod względem wielkości zbieranych plonów najłatwiej jest porównać do Polski.

Produkcja cebuli w Europie Środkowej

Dr Andreas Kurtz z firmy Bayer realizuje doświadczenia cebulowe w południowych Niemczech, Szwajcarii i Austrii. Przybył więc do Wielkopolski by opowiedzieć o produkcji cebuli w Europie Środkowej. Z przekazanych przez niego informacji wynika, że w tej części kontynentu Polska wciąż jest liderem cebulowym. Powierzchnia uprawy cebuli w Polsce jest większa niż w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i w Czechach razem. Niestety problem jest wydajność. Niemcy cebulę uprawiają na 12050 ha (ok. połowa polskiego areału) a plonu pozyskują tylko kilkanaście procent mniej niż w naszym kraju.

Dr Andreas Kurtz, Bayer

Niemiecki rynek cebuli

Cebula w typie Rijnsburger w Niemczech i w Polsce rośnie mniej więcej w tej samej szerokości geograficznej (48° – 53°). U naszych zachodnich sąsiadów z małymi wyjątkami (rok 2018) areał uprawy cebuli systematycznie rośnie. Cebule zimujące uprawia się na ok. 250 ha, z dymki na ok. 390 ha. Cebula z siewu żółta zajmuje 10400 ha, a czerwona 910 ha. Cebula ekologiczna rośnie na 1000 ha. Tu wzrost powierzchni uprawy jest też najwidoczniejszy i co roku wynosi 8-10%. Produkcją cebuli w Niemczech zajmuje się 1504 plantatorów. Średnie plony wieloletnie to ok. 50 t/ha. Najlepsi plantatorzy uzyskują 80-95 t/ha przy wysiewie 3,8-4,2 jednostek na ha. Ok. 70% kwater jest nawadnianych. Najbardziej pożądany kalibraż na tamtejszym rynku to 50-70mm. OK. 95% uprawianych odmian stanowią mieszańce (F1).  W gamie Rijnsburgerów popularność zyskały takie odmiany jak Rockito F1, Bossito F1 czy Packito F1. Cebula częściowo sprzedawana jest z pola, ale w dominującej mierze przechowywana w pryzmach lub skrzyniopaletach w obiektach przechowalniczych o różnym stopniu zaawansowania technologicznego. Najwięcej infrastruktury przechowalniczej znajduje się w Niedersachsen (Dolna Saksonia). W tej części Niemiec przechowuje się ok. połowę krajowej produkcji cebuli. Za stawkę gwarantującą rentowność Niemcy przyjmują 6000 euro/ha. To wymaga produkcji ok. 50 t plonu i przyzwoitej sytuacji na rynku. Nasi sąsiedzi zza Odry w tym względzie znajdują się jednak pod silną presją Holandii. Z wyzwań z którymi niemieccy plantatorzy mierzą się dokuczliwe jest fusarium i różowienie korzeni. Szkód przysparzają takie szkodniki takie jak wciornastki czy śmietka cebulanka. Kłopotem jest też zapewnienie roślinom komfortu wodnego.







Advertisement