Czy to na Potato Days Poland czy też Kościerzyńskie Dni Ziemniaka wśród zwiedzających często słychać było pytania o te odmiany. A jak się sprawdziły w tym roku, które odmiany najlepiej poradziły sobie w tegorocznych warunkach, rekomendacje i nowości od Hodowli Ziemniaka Zamarte (HZ Zamarte).

Sprawdzone odmiany w trudnych warunkach

Znakomita większość z nas doskonale wie, że sprawdzona odmiana to taka, która jest dobrze przystosowana do lokalnych warunków. Tak też jest w przypadku odmian z Hodowli Ziemniaka Zamarte. Są to odmiany polskie, przystosowane do naszych warunków klimatyczno-glebowych i pewnie dlatego tak chętnie są uprawiane przez rolników. Z odmian wczesnych Lord i Denar bardzo dobrze poradziły sobie z panującymi warunkami, z nieco późniejszych najlepiej sprawdziła się Michalina, Jurek oraz Oberon.

Odmiany, które cieszą się największym zainteresowaniem konsumentów

W ostatnim czasie stale rośnie produkcja sadzeniaków odmiany Tacja, Michalina oraz Jurek.

Tacja to odmiana w typie kulinarnym B, dedykowana do uprawy na bardzo wczesny plon. Doskonale nadająca się na uprawę pod osłonami ze względu na niską i sztywną nać. Plon uzyskiwany po 40 dniach od wschodów jest na poziomie najwcześniejszych odmian dostępnych na rynku. Posiada bardzo płytkie oczka, gładką skórkę i wyrównany kształt. Ziemniaki tej odmiany wyjątkowo dobrze prezentują się po zapakowaniu. Cechą, na którą warto zwrócić uwagę jest podwyższona odporność na parcha zwykłego.

Jurek– typ kulinarny B, jest odmianą średnio wczesną tworzącą duże, jednorodnie wyglądające bulwy o bardzo dobrym smaku. Przydatny do uprawy nawet na słabych i suchych stanowiskach z uwagi na naturalną tendencję do tworzenia grubych bulw, co gwarantuje nawet w suchym roku zadowalający plon handlowy. W przypadku uprawy na dobrym stanowisku wskazane jest zwiększenie obsady o 20% w celu optymalizacji wielkości zbieranych bulw. Doskonale nadaje się również do przechowalnictwa, zachowując dobry smak do późnej wiosny. Jest to odmiana bardzo dobrze plonująca, wg badań COBORU mogąca zapewnić 55,4 t/ha

Michalina jest odmianą w typie kulinarnym AB-B. To odmiana wczesna, charakteryzująca się bardzo intensywnym wzrostem i rozwojem. Posiada bardzo silny system korzeniowy dzięki czemu nadaje się do uprawy na najsłabszych stanowiskach i toleruje okresowe niedobory wody. Nawet w suchych latach wytwarza satysfakcjonujący plon bulw handlowych. Bulwy o jasnożółtym miąższu, płytkich oczkach i żółtej skórce, zalecane do pakowania. Posiadająca duży potencjał plonowania dzięki dużej odporności na niedobory wody, wg COBORU 55,3 t/ha

Odmiany skrobiowe oraz na susze i płatki

Firma posiada w swojej ofercie osiem odmian dedykowanych do produkcji skrobi. Z pośród tych odmian warto zwrócić uwagę na trzy z nich, bardzo chętnie kupowane przez zakłady: Skawę, Rudawę oraz odmianę Kuba. Charakteryzują się dużą zawartością skrobi przekraczającą 20%, a w przypadku odmiany Skawa należącej do odmian późnych zawartość skrobi dochodzi nawet do 25%. Odmianą doskonale sprawdzającą się w produkcji płatków oraz suszu jest Finezja. Kuba dodatkowo jest odporna na kilka agresywnych patotypów raka ziemniaka, co czynią tą odmianę bardzo popularną na rynku niemieckim.

W najbliższym czasie prawdopodobnie pojawi się kolejna nowość odmianowa, która zaskoczy nie jednego smakosza. Będzie to ziemniak o fioletowej skórce i miąższu.