Udana cebula w trudnym sezonie

378
Producenci cebuli mieli okazję do wymiany spostrzeżeń

19 sierpnia 2019 r. w gospodarstwie Bartosza Pawlaka w Rozalinie na wschodzie Wielkopolski odbyło się Spotkanie Cebulowe. Jego organizatorami były firmy Seminis, Bayer i Yara Poland. Podczas plenerowego zgromadzenia poruszono tematykę doboru odmian, ochrony i nawożenia roślin.

Trudny rok w powszechnej ocenie

Z rozmów prowadzonych przez uczestników wynikało dość jasno, że rok był trudny i nie wszyscy poradzili sobie z wyzwaniami jakie przed nimi postawił. Problemem dość powszechnym były niewyrównane wschody roślin i utrudniona ochrona herbicydowa. Niektóre kwatery dość mocno zachwaściły się przez co główki cebuli nie osiągnęły pożądanego rozmiaru. Presja chorób i szkodników była do opanowania, ale brak wody deszczowej stał się w wielu miejscach potężnym hamulcem w budowie plonu.

Jak wyglądała cebula w gospodarstwie Bartosza Pawlaka?

Zaprezentowane zostało 5 odmian w typie Rijnsburger. Najwcześniejszą z nich była Shakito. Trafi ona do komercyjnej sprzedaży w Polsce od przyszłego roku. To wariant do wczesnej sprzedaży bezpośrednio z pola. Zaprezentowane zostały także inne nowości jak Packito – cebula do sprzedaży na świeżym rynku w workach, czy Bossito – najpóźniejszy Rijnsburger. Cechuje się on bardzo dużym udziałem plonu o kalibrze 70-90 mm. Cała kolekcja prezentowała się okazale. Została ona założona poprzez wysiew nasion w początkach kwietnia. Pole kilka sezonów wcześniej było obsiane rzepakiem ozimym, więc w celu uniknięcia pojawiania się samosiewów tego gatunku zastosowano Bandur 600 SC. Ważne było także zlikwidowania szarłatu i komosy. W programie ochrony fungicydowej ujęto zaś Fandango 200 EC, Infinito 687,5 SC czy Luna Experience 400 SC. Nawożenie wykonano w oparciu o produkty firmy Yara. Wszystkie nawozy aplikowano już po siewie. Pierwszym był Yara Mila Complex. Pewnym wyzwaniem była budowa szczypioru. Aby pobudzić jego wzrost dozowano dwukrotnie nalistnie Kristalon Zielony częściowo w mieszaninie w KristaLeaf Foto. Dokładna specyfika wszystkich odmian cebuli w kolekcji na polu Bartosza Pawlaka, preparaty wykorzystane do ochrony roślin oraz szczegółowe omówienie programu nawożeniowego będzie przedmiotem kolejnych doniesień z wydarzenia. Póki co, zapraszam do zapoznania się z relacją fotograficzną z niego: