Białko w kodzie genetycznym ziemniaków odpowiadające za tuberyzację poznane

Naukowcy z James Hutton Institute odkryli, że określone białko w kodzie genetycznym ziemniaka jest kluczowym składnikiem tuberyzacji, a więc czasie w którym ziemniak inicjuje i rozwija bulwy.

 

Tuberyzacja ziemniaków, jest to czas od tworzenia pąków kwiatowych po tworzenie jagód. Okres ten uważany jest za krytyczny w rozwoju ziemniaków i budowaniu plonu. W tym okresie, choroby mogą czynić największe spustoszenie w możliwym do uzyskania plonie. Odkrycie to może być kluczowym czynnikiem w zwiększaniu produktywności, szczególnie w tych częściach świata, w których zachodzą zmiany klimatyczne, a stres roślin ogranicza absorpcję. Wyniki badań zostały przedstawione w najnowszym wydaniu The Plant Journal, finansowanym przez Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), program Unii Europejskiej Horyzont 2020 i strategiczny program badawczy rządu Szkocji RESAS.

Oczekuje się, że to odkrycie genetyczne umożliwi hodowcom ziemniaków opracowanie szybko dojrzewających, bardziej odpornych odmian ziemniaków, które zabezpieczą produkcję w okresie zmian klimatycznych. Głównym autorem badania był dr Mark Taylor, który wspólnie kieruje Grupą Genetyki i Fizjologii Ziemniaka w Dundee.

„Od lat hodowcy ziemniaków wykorzystują naturalną zmienność początku tuberyzacji, aby opracować ulepszone odmiany dla różnych szerokości geograficznych, czasów zbiorów i rynków, na których zminimalizowane są skutki stresu środowiskowego i związanego z chorobami” – powiedział dr M. Taylor. „Zrozumienie mechanizmu inicjacji bulw ziemniaka zapewnia nową strategię zwiększania plonów, która jest absolutnie kluczowa dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego.

Źródło: www.potatoreview.com