W dniach 11-13 października w podwarszawskim Nadarzynie odbyła się inauguracyjna edycja targów Bio Expo. Organizatorzy liczą, że impreza ta stanie się najważniejszym wydarzeniem tego typu w tej części kontynentu. Stoiska wystawowe zorganizowało ok. 300 firm i gospodarstw, nie tylko z Polski. Targom towarzyszył także 3 dniowy kongres.
Zakres branżowy imprezy bardzo szeroki
Zakres branżowy targów był bardzo szeroki. Intensywnie reprezentowany był segment potraw i napojów. W tej kategorii można był zapoznać się z ofertą firm oferujących świeżą żywność taką jak ekologiczne owoce, warzywa, grzyby a także mrożonki, produkty suszone (owoce, pestki, warzywa), produkty zbożowe (mąki, makarony, kasze, muslii, płatki błyskawiczne itp.), przyprawy, zioła, przekąski i słodycze, mięso i wędliny, ryby i owoce morza, tłuszcze (oleje, oliwy, masła itp.), napoje (soki, wody, wina, piwa, nalewki, kawy, herbaty itp.), produkty piekarskie i cukiernicze chleb, wypieki, środki spulchniające czy produkty i przetwory mleczne. Na wielu stoiskach zapoznać można było się z kosmetykami, olejkami aromatycznymi, akcesoriami do pielęgnacji ciała, środkami czystości, czy odżywkami i suplementami diety. Był także firmy sprzętowe. Oferowały rozwiązania z takich zakresów produkcji żywności jak maszyny i linie produkcyjne, chłodnie, środki transportu, maszyny do pakowania i etykietowania produktów żywnościowych i nieżywnościowych, opakowania biodegradowanle i z naturalnych materiałów, etykiety, skrzynie, naczynia, słomki, pudła, torby, termosy z biodegradowalnych i naturalnych materiałów oraz wyposażenie sklepów i maszyny vendingowe. Uczestnicy BioExpo prowadzący gospodarstwa mogli doinformować się w zakresie organicznych i naturalnych środków do produkcji rolnej, zapoznać się z ofertą ekologicznych nasion roślin rolniczych i ogrodniczych, środków ochrony roślin, nawozów, pasz i dodatków do pasz. W Bio Expo udział wzięły również jednostki certyfikujące i kontrolujące, stowarzyszenia branżowe, jednostki rządowe i samorządowe, ośrodki szkoleniowe i edukacyjne i wydawnictwa branżowe.
Bio Food ma w ofercie produkty z owoców i warzyw Charsznickie pola natury oferowały poczęstunek z kiszonych ogórków i kapusty Ekologiczna marchew na Ekologicznym Straganie Ekspozycja Farmy Świetokrzyskiej Farma Świętokrzyska oferuje świerze owoce a także przetwory na ich bazie Farmy z Roztocza oferują szeroki wybór soków owocowo-warzywnych Gotowane buraczki z ekologicznego straganu Kiszona kapusta z Ekologicznego Straganu Kowalewski to gospodarstwo pod Sieradzem produkujące żur Krzemowe nawozy z firmy Perma-Guard Maciej Małkiewicz informował, że Megawita produkuje przetwory od pola aż po talerz Mateusz Kempka i Rafał Siuta z HIT-Kody Kreskowe Megawita oferuje produkty ekologiczne na bazie warzyw Możliwość degustacji przetworów ekologicznych na stoisku marki Bioone Na Bio Expo odbyły się pokazy Kulinarne Na stoisku tym można było nabyć probiotyki marki ProBiotics Nawozy marki Biodinamika Nawozy z serii Eco-plon prezentowane na stoisku Aineg-Pol Opakowania na warzywa z firmy Silbo Opakowania z firmy Węgrzynowski Opakowania z firmy Zoompack Paweł Bednarek z Bejo Zaden Pielnik marki KULT Poltops oferuje szereg nawozów ekologicznych Prezes Hello Straw Chun Li zapewnia o najwyższej jakości słomek tej firmy poświadczonej licznymi certyfikatami Produkty z gospodarstwa Kowalewski kolejne Produkty z gospodarstwa Kowalewski Przedstawiciele gospodarstwa Natural Quality Przetwory owocowo warzywne z Natural Quality Systemy etykietowania od AGJ Tacki celulozowe firmy me Organic Tomasz Janiszewski reprezentował firmę Gumisil oferującą organiczne biostymulatory W gospodarstwie Natural Quality produkowane są owoce i warzywa Zainteresowaniem cieszyły się ekologiczne produkty z Vitera Polska Żury z firmy Piskorek prezentowane w strefie nowości Bio Expo Żywność ekologiczna od Bio Food
Kongres ekologiczny z bardzo rozbudowanym programem
Równolegle do targów w zlokalizowanych w tej samej hali salach wykładowych odbywał się kongres ekologiczny. Ze względu na bardzo rozbudowany program wystąpień prelekcje odbywały się we wszystkie trzy dni jednocześnie w 2 lub 3 pomieszczeniach. Pierwszego dnia dominowały tematy rynkowe. Dyskutowano o kreowaniu popytu oraz modelach rozwoju firm i podmiotów działających w branży. Debatowano także nad możliwymi wariantami rozwoju sytuacji żywieniowej na świecie. W sobotę, w drugi dzień Bio Expo próbowano odgadnąć co dla producentów ekologicznych przyniosą kolejne lata. Mówiono sporo także na temat kosmetyków ekologicznych oraz prezentowano najnowsze wyniki badań z różnych obszarów produkcji żywności ekologicznej. Niedziela, trzeci dzień konferencji, obfitowała w wystąpienia o tematyce która mogła zainteresować całe rodziny. Mówiono sporo na temat ekologicznych aspektów troski o planetę. Z perspektywy producentów owoców i warzyw szczególnie ciekawe wydawać mogły się prezentacje odnoszące się do zagadnień rynkowych. Im też będą poświęcone kolejne wpisy na portalu www.warzywapolowe.pl oraz artykuł w czasopiśmie Jagodnik 1/2020.
Dorota Metera z jednostki certyfikującej Bioexpert Dr Beata Studzińska z UP w Lublinie omawia zasady produkcji ekologicznej warzyw Dr Dagmara Stangierska z SGGW Dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW Dr Monika Świątkowska Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW Grzegorz Giza z IQS Katarzyna Łozińska Wróbel IMAS International Łukasz Gębka z Farmy Świętokrzyskiej przybliżył słuchaczom Kongresu zakres działalności gospodarstwa i przedsiębiorstwa Wioletta Wrzaszcz Instytut-Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy Pracownicy naukowi SGGW opracowali wystąpienia w panelu ZARZĄDZANIE, MARKETING I KONSUMENT NA RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ