W dniach 11-13 października w podwarszawskim Nadarzynie odbyła się inauguracyjna edycja targów Bio Expo. Organizatorzy liczą, że impreza ta stanie się najważniejszym wydarzeniem tego typu w tej części kontynentu. Stoiska wystawowe zorganizowało ok. 300 firm i gospodarstw, nie tylko z Polski. Targom towarzyszył także 3 dniowy kongres.
Zakres branżowy imprezy bardzo szeroki
Zakres branżowy targów był bardzo szeroki. Intensywnie reprezentowany był segment potraw i napojów. W tej kategorii można był zapoznać się z ofertą firm oferujących świeżą żywność taką jak ekologiczne owoce, warzywa, grzyby a także mrożonki, produkty suszone (owoce, pestki, warzywa), produkty zbożowe (mąki, makarony, kasze, muslii, płatki błyskawiczne itp.), przyprawy, zioła, przekąski i słodycze, mięso i wędliny, ryby i owoce morza, tłuszcze (oleje, oliwy, masła itp.), napoje (soki, wody, wina, piwa, nalewki, kawy, herbaty itp.), produkty piekarskie i cukiernicze chleb, wypieki, środki spulchniające czy produkty i przetwory mleczne. Na wielu stoiskach zapoznać można było się z kosmetykami, olejkami aromatycznymi, akcesoriami do pielęgnacji ciała, środkami czystości, czy odżywkami i suplementami diety. Był także firmy sprzętowe. Oferowały rozwiązania z takich zakresów produkcji żywności jak maszyny i linie produkcyjne, chłodnie, środki transportu, maszyny do pakowania i etykietowania produktów żywnościowych i nieżywnościowych, opakowania biodegradowanle i z naturalnych materiałów, etykiety, skrzynie, naczynia, słomki, pudła, torby, termosy z biodegradowalnych i naturalnych materiałów oraz wyposażenie sklepów i maszyny vendingowe. Uczestnicy BioExpo prowadzący gospodarstwa mogli doinformować się w zakresie organicznych i naturalnych środków do produkcji rolnej, zapoznać się z ofertą ekologicznych nasion roślin rolniczych i ogrodniczych, środków ochrony roślin, nawozów, pasz i dodatków do pasz. W Bio Expo udział wzięły również jednostki certyfikujące i kontrolujące, stowarzyszenia branżowe, jednostki rządowe i samorządowe, ośrodki szkoleniowe i edukacyjne i wydawnictwa branżowe.

Bio Food ma w ofercie produkty z owoców i warzyw 
Charsznickie pola natury oferowały poczęstunek z kiszonych ogórków i kapusty 
Ekologiczna marchew na Ekologicznym Straganie 
Ekspozycja Farmy Świetokrzyskiej 
Farma Świętokrzyska oferuje świerze owoce a także przetwory na ich bazie 
Farmy z Roztocza oferują szeroki wybór soków owocowo-warzywnych 
Gotowane buraczki z ekologicznego straganu 
Kiszona kapusta z Ekologicznego Straganu 
Kowalewski to gospodarstwo pod Sieradzem produkujące żur 
Krzemowe nawozy z firmy Perma-Guard 
Maciej Małkiewicz informował, że Megawita produkuje przetwory od pola aż po talerz 
Mateusz Kempka i Rafał Siuta z HIT-Kody Kreskowe 
Megawita oferuje produkty ekologiczne na bazie warzyw 
Możliwość degustacji przetworów ekologicznych na stoisku marki Bioone 
Na Bio Expo odbyły się pokazy Kulinarne 
Na stoisku tym można było nabyć probiotyki marki ProBiotics 
Nawozy marki Biodinamika 
Nawozy z serii Eco-plon prezentowane na stoisku Aineg-Pol 
Opakowania na warzywa z firmy Silbo 
Opakowania z firmy Węgrzynowski 
Opakowania z firmy Zoompack 
Paweł Bednarek z Bejo Zaden 
Pielnik marki KULT 
Poltops oferuje szereg nawozów ekologicznych 
Prezes Hello Straw Chun Li zapewnia o najwyższej jakości słomek tej firmy poświadczonej licznymi certyfikatami 
Produkty z gospodarstwa Kowalewski kolejne 
Produkty z gospodarstwa Kowalewski 
Przedstawiciele gospodarstwa Natural Quality 
Przetwory owocowo warzywne z Natural Quality 
Systemy etykietowania od AGJ 
Tacki celulozowe firmy me Organic 
Tomasz Janiszewski reprezentował firmę Gumisil oferującą organiczne biostymulatory 
W gospodarstwie Natural Quality produkowane są owoce i warzywa 
Zainteresowaniem cieszyły się ekologiczne produkty z Vitera Polska 
Żury z firmy Piskorek prezentowane w strefie nowości Bio Expo 
Żywność ekologiczna od Bio Food
Kongres ekologiczny z bardzo rozbudowanym programem
Równolegle do targów w zlokalizowanych w tej samej hali salach wykładowych odbywał się kongres ekologiczny. Ze względu na bardzo rozbudowany program wystąpień prelekcje odbywały się we wszystkie trzy dni jednocześnie w 2 lub 3 pomieszczeniach. Pierwszego dnia dominowały tematy rynkowe. Dyskutowano o kreowaniu popytu oraz modelach rozwoju firm i podmiotów działających w branży. Debatowano także nad możliwymi wariantami rozwoju sytuacji żywieniowej na świecie. W sobotę, w drugi dzień Bio Expo próbowano odgadnąć co dla producentów ekologicznych przyniosą kolejne lata. Mówiono sporo także na temat kosmetyków ekologicznych oraz prezentowano najnowsze wyniki badań z różnych obszarów produkcji żywności ekologicznej. Niedziela, trzeci dzień konferencji, obfitowała w wystąpienia o tematyce która mogła zainteresować całe rodziny. Mówiono sporo na temat ekologicznych aspektów troski o planetę. Z perspektywy producentów owoców i warzyw szczególnie ciekawe wydawać mogły się prezentacje odnoszące się do zagadnień rynkowych. Im też będą poświęcone kolejne wpisy na portalu www.warzywapolowe.pl oraz artykuł w czasopiśmie Jagodnik 1/2020.

Dorota Metera z jednostki certyfikującej Bioexpert 
Dr Beata Studzińska z UP w Lublinie omawia zasady produkcji ekologicznej warzyw 
Dr Dagmara Stangierska z SGGW 
Dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW 
Dr Monika Świątkowska Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW 
Grzegorz Giza z IQS 
Katarzyna Łozińska Wróbel IMAS International 
Łukasz Gębka z Farmy Świętokrzyskiej przybliżył słuchaczom Kongresu zakres działalności gospodarstwa i przedsiębiorstwa 
Wioletta Wrzaszcz Instytut-Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy 
Pracownicy naukowi SGGW opracowali wystąpienia w panelu ZARZĄDZANIE, MARKETING I KONSUMENT NA RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ








