Ten rok nie był łatwy dla producentów cebuli, ale zarazem pozwolił skutecznie wprowadzić niektóre nowe rozwiązania związane z technologią uprawy. Nawadnianie kropelkowe połączone z fertygacją, stosowanie zrównoważonego nawożenia, dobór odmian i korzystanie z nasion podkiełkowanych – dzięki tym elementom można było uzyskać bardzo dobre wyniki w produkcji cebuli. Dowodem na to było spotkania zorganizowane 3 września – pierwsze w Szemborowie, drugie w Kościelcu. Organizatorami obydwu były firma Bejo Zaden we współpracy z Bayer CropScience i Yara Poland.
1 z 32
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0091.jpg)
Szemborowo- cebula była jeszcze w dobrej kondycji, można było zobaczyć w jaki sposób była fertygowana (fot. A. Kupczyk)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0092.jpg)
Szemborowo- cebula była jeszcze w dobrej kondycji, można było zobaczyć w jaki sposób była fertygowana (fot. A. Kupczyk)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0122.jpg)
Szemborowo – Radosław Suchorzewski informował o możliwościach ochrony cebuli przed chorobami i szkodnikami (fot. A. Kupczyk)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0119.jpg)
Szemborowo – Sławomir Sositko z firmy Milex przedstawił informacje o systemach nawadniania i fertygacji dla upraw polowych (fot. A. Kupczyk)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0113.jpg)
Szemborowo – Radosław Suchorzewski z firmy Bayer CropScience pokazywał objawy chorób jakie jeszcze można było spotkać na szczypiorze (fot. A. Kupczyk)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0140.jpg)
Kościelec – przybyłych gości powitał Grzegorz Pastusza, dyrektor Bejo Zaden Poland (fot. A. Kupczyk)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0279.jpg)
Kościelec –Grzegorz Pastuszka (Bejo Zaden) i Marek Konieczny (Yara Poland) przy tablicy informacyjnej o przebiegu nawożenia na polach Romana Wacha (fot. A. Kupczyk)