Ceny kalafiorów w Niemczech utrzymują się w ostatnich dniach na stabilnym poziomie – popyt jest stosunkowo łatwo zaspokajany przede wszystkim przez krajową produkcję. Na rynek naszych zawodników sąsiadów trafiają także dostawy warzyw z Polski, Belgii i Austrii. Mimo wszystko wciąż dominują partie krajowego towaru. Ciekawy zbiór danych na ten temat przygotowało Federalne Biuro Statystyczne Niemiec.
Ogólna dostępność kalafiorów nieznacznie wzrosła. W niektórych przypadkach poprawiły się również możliwości magazynowania. Handlowcy rzadko musieli korygować swoje zapotrzebowanie, a ceny generalnie utrzymywały się na poziomie z poprzedniego tygodnia. Nawet nierównomierne kalibry produktów z południowych Niemiec nie miały znaczącego wpływu na ceny w Monachium. Jedynie w Hamburgu podaż produktów krajowych spadła pod koniec tygodnia: głównymi przyczynami były ograniczone zbiory i spadająca jakość. Powstałą lukę w podaży w dużej mierze wypełniły dostawy z Belgii, chociaż w tym przypadku ceny na początku 41. tygodnia wyraźnie wzrosły.
Kalafiory w Niemczech – ceny
Średnie ceny za 100 szt. niemieckich kalafiorów utrzymały się w tym tygodniu na poziomie 133 euro. W tym samym czasie 100 sztuk kalafiorów importowanych z Belgii kosztuje ok. 145 euro, a 100 sztuk kalafiorów z Polski – 124 euro. Obecnie jednak 69% krajowego zapotrzebowania jest zaspokajane przez dostawy krajowe. 19% rynku to kalafiory importowane z Belgii, a 9% z Polski. Towar sprowadzany z Austrii to 3% aktualnego rynku.
Import do Niemiec rośnie
Struktura importu kalafiorów do Niemiec w ubiegłym roku pokazała, że najważniejszymi partnerami handlowymi w tym segmencie są Hiszpania, Włochy i Francja. Z dwóch pierwszych państw w 2024 roku sprowadzono ponad 62 tys. ton tych warzyw (po 31 tys. t). Z Francji do Niemiec trafiło w tym czasie nieco ponad 11 tys. t. Tuż za podium uplasowała się Holandia (5 tys. t). Import z Polski stanowił 7. pozycję na liście Federalnego Biura Statystycznego Niemiec z wartością 832 t. kalafiorów dostarczonych w 2024 roku. Z danych wynika, że samowystarczalność w segmencie kalafiorów i brokułów w Niemczech spada – w sezonie 2022/2023 wynosiła 66%, a w kolejnym – 2023/2024 już 60%.
Produkcja kalafiorów i brokułów w Europie
Z danych przedstawionych przez Federalne Biuro Statystyczne na bazie danych Eurostat wynika, że niekwestionowanym liderem produkcji tych warzyw w Europie jest Hiszpania ze zbiorami na poziomie 637 tys. t w 2024 roku. Pozostałe miejsca na podium zajmują Turcja (393 tys. t) i Włochy (367 tys. t). Oba te państwa – w przeciwieństwie do lidera – powiększyły w ostatnich latach produkcję kalafiorów i brokułów. Miejsca tuż za podium zajmują Francja (204 tys. t) i Polska (185 tys. t) – jednak w obu tych krajach produkcja tych warzyw spada.
Na podstawie Statistisches Bundesamt