Jesień to okres kiedy w kuchniach i naszym otoczeniu królują dynie. W ostatnich latach popularność tego warzywa mocno wzrosła. Znajduje ono zastosowanie jako ozdoba domów ale też coraz częściej wykorzystywane są kulinarnie. Nic zatem dziwnego, że dynie stają się też coraz bardziej popularne w uprawie. W gospodarstwie Ansil-Farm, prowadzonym przez Sylwię Skolimowską-Karaluch i Andrzeja Karaluch w tym roku dynie uprawiane były na powierzchni 18 ha.

Gospodarstwo położone w miejscowości Górna (niedaleko Góry Kalwarii) specjalizuje się w uprawie kukurydzy cukrowej oraz dyń. Te ostatnie w ostatnim roku rosły na powierzchni 18 ha. Dominują dynie typu Halloween choć nie brakuje również innych asortymentów dyń ozdobnych oraz jadalnych. Dynie w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Dlatego też z roku na rok zwiększamy areał ich uprawy jak też wprowadzamy nowe odmiany. W tym roku było już ich przeszło 30 – mówi Andrzej Karaluch. Uprawie tego warzywa sprzyjają lekkie przepuszczalne gleby, a w tym roku – wyjątkowo ciepła i słoneczna pogoda. Dużym sukcesem okazało się tez w tym sezonie uzyskanie dyń, które nie mają odleżyn – są kształtne, równomiernie wybarwione i wyrównane.

Dynie typu halloween przygotowane wstępnie do zebrania z pola
Dynie zebrane w skrzyniopalety

W połowie września rozpoczęły się w tym gospodarstwie zbiory dyń. Te o większych gabarytach są wcześniej zrywane i układane w rzędach, w tym czasie obeschną i jeszcze dojrzeją. Z czasem są regularnie zwożone z pola. Dynie o mniejszych rozmiarach są zrywane bezpośrednio do skrzyń. W tym roku duża ich część trafi do sklepów sieci Biedronka i będą oferowane w zestawach kulinarnych. Tworzą je 4 typy dyń: szara, makaronowa, porcelanowa i mini muscat. Dużą pomocą w zakresie doboru poszczególnych odmian służy dla tego gospodarstwa Adam Piotrowski z firmy Argenta Seeds. Na polskim rynku widać coraz większa świadomość konsumentów jeśli chodzi o wybór dyń, zwłaszcza w aspekcie kulinarnym. Stąd obecność w sieciach handlowych coraz szerszego asortymentu typów i odmian – mówi Adam Piotrowski.

Andrzej Karaluch i Adam Piotrowski, który pomaga w tym gospodarstwie w wyborze poszczególnych typów i odmian dyni

Sezon na dynie właśnie się rozpoczyna, warto więc zatem korzystać z szerokiego asortymentu typów i odmian dyń. Zwłaszcza, że warzywo to może mieć bardzo wiele zastosowań. Dynie w kulinariach można użyć do pieczenia, przygotowań zup i kremów, ale też deserów czy nawet dżemów. Dynie są niskokaloryczne i lekkostrawne, obniżają poziom cholesterolu i zawierają całe bogactwo witamin – podkreśla Sylwia Skolimowska – Karaluch.

Więcej ciekawostek o uprawie dyń w tym gospodarstwie już niebawem w naszym specjalnym Przewodniu po uprawie dyń, i nie tylko …