Holandia to pierwszy co do wielkości eksporter cebuli na świecie – w roku 2015 globalna wielkość eksportu tego warzywa to 7,352 mln ton, z czego 1,066 mln ton to właśnie eksport holenderski.
Od paru już lat utrzymuje się on na bardzo zbliżonym poziomie 900,0 tys. ton do 1100 tys. ton. Jak już wspomniano w roku minionym Holendrzy wyeksportowali 1,066 mln ton z czego największym importerem okazały się być kraje afrykańskie z wielkością ponad 460,0 tys. ton. Ponad 284, tys. ton skierowano do pozostałych państw unijnych i niecałe 212,0 tys. ton do krajów obu Ameryk. Największe ilości holenderskiej cebuli zaimportował w minionym roku Senegal – 153,6 tys. ton, Brazylia – 130,7 tys. ton oraz Wielka Brytania – ponad 103,0 tys. ton. W analogicznym okresie minionego roku wielkość importu cebuli w Holandii oszacowano na niecałe 130,0 tys. ton, przy czym największym eksporterem na holenderski rynek była Nowa Zelandia z wynikiem ponad 33,8 tys. ton. Ponadto 31,3 tys. ton to dostawy egipskiej cebuli, a niecałe 19,0 tys. ton belgijskiej.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Uien 2016