Webinar zorganizowany przy współpracy z firmą Syngenta Polska i Grupą Producentów Rozsad KRASOŃ poświęcony był uprawie kalafiora i brokuła. Wśród zaproszonych gości znaleźli się zarówno eksperci agrotechniczni z Syngenta, jak również przedstawiciele zakładów przetwórczych i sami plantatorzy. Praktyczna wiedza przed sezonem!

W wydarzeniu udział wzięli:  

Rafał Żmuda & Mariusz Kwiatkowski Syngenta – Dobra zdrowotność, krótki i stabilny okres wegetacji to niższe koszty uprawy

Zbigniew Chuchnowski – Syngenta – Podsumowanie skupu surowca w minionym sezonie

Jacek Molenda – Bonduelle Polska  & Larysa Hajko i Paweł Kwiatkowski – Oerlemans Foods Polska – Ocena sytuacji na rynku kalafiora i brokułu przed sezonem 2022

Aleksandra Wronka – GRP Krasoń – Rozsady dopasowane do sposobu uprawy, czyli co znaczy wyrównana rozsada

Mariusz Momot, Paweł Bednarski –  Producenci Kalafiora i brokułu – Sprawdzone rozwiązania z pól produkcyjnych

Radosław Ptaszek – CP Syngenta – Skuteczne rozwiązania w ochronie warzyw kapustnych

Prowadzenie: 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬𝐳 𝐏𝐨𝐝𝐲𝐦𝐧𝐢𝐚𝐤 & 𝐌𝐢𝐤𝐨ł𝐚𝐣 𝐃𝐨𝐫𝐨𝐬𝐳𝐞𝐰𝐢𝐜𝐳

Obejrzyj cały film:

Dobrze dobrane odmiany kalafiora i brokuła

Nasze odmiany to przede wszystkim doskonała zdrowotność, tolerancja na stresowe warunki uprawy oraz plonowanie w stabilnym okresie wegetacji. To jest kluczowe dla zaplanowania udanej produkcji, zwłaszcza w sytuacji, gdy warunki pogodowe są zmienne i jak bardzo różne w poszczególnych latach – podkreślał Mariusz Kwiatkowski. Na uwagę zasługują odmiany kalafiorów, które” nie boją się słońca”. To linia genetyczna kalafiorów, które nie wymagają okrywanie, a działanie promieni słonecznych wręcz wpływa na lepsze wybielenia się róż. Do grona takich odmian należą Alderan F1 i Andromeda F1 (do produkcji wczesnoletniej). Cechą szczególnych obu tych odmian jest zachowanie długiej trwałości pozbiorczej (shelf life). Wśród odmian polecanych na jesienną kampanię zbiorów eksperci wymienili takie kreacje jak Almagro F1, Gohan F1, Java F1, Electra F1, Gohan i David F1. Warto zwrócić uwagę na dość zbliżony okres wegetacji tych wszystkich odmian, w granicach 80-85 dni. Odmiany o takim okresie wzrostu w polu sprawdzają się najlepiej, szybko dorastają i mogą być zebrane w zaplanowanym okresie czasu. To zarazem niższe koszty produkcji związane z obsługą odmiany w polu – mówił Rafał Żmuda. Wspomniane zostały też odmiany kalafiorów odporna na kiłę kapusty, czyli Clarina F1, Cleozil F1 i SGC 3143 F1. W asortymencie brokułów eksperci zwracali na odmianę Gongga F1, polecana do najwcześniejszych nasadzeń w okresie wiosennym oraz na zbiór wczesnoletni. Cechuje ją krótki okres wegetacji i skoncentrowany zbiór, co sprawia, że przy 2-3 przejściach można pozyskać cały plon. Nowością na ten sezon jest Beany F1 do nasadzeń na zbiór jesienny (ostatnie nasadzenia powinny być realizowane w okresie 15-20 lipca). Odmiana doskonała na świeży rynek, ale też może osiągać duże róże i wysoki uzysk różyczki, a więc dokonały surowiec dla zakładów przetwórczych.  

Rafał Żmuda i Mariusz Kwiatkowski omówili kwestie doboru odmian kalafiorów i brokułów

Pozytywne trendy w „mrożonkach”

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele zakładów przetwórczych Jacek Molenda z Bonduelle Polska oraz Larysa Hajko i Paweł Kwiatkowski reprezentujący Oerlemans Foods Polska, z którymi rozmawiał Rafał Żmuda. Jak informował Larysa Hajko obecnie trwa jeszcze sprzedaż mrożonych kalafiorów i brokułów, ale widać duże zainteresowanie rynku tymi produktami.  Generalnie na rynku widać wzrost spożycie produktów wstępnie przetworzonych, w tym właśnie mrożonek. O dobrym zaplanowaniu produkcji mówił z kolei Paweł Kwiatkowski. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia zakładu, by mieć stałą i wyrównaną podaż surowca i unikać pików związanych z dużym wysypem. Dlatego odmiany o stabilnym okresie wegetacji i dobrej zdrowotności są szczególnie pożądane w produkcji na nasze potrzeby – podkreślał przedstawiciel Oerlemans Foods Polska. Ważne jest by odmiany nadawały się do różyczkowania mechanicznego, co jest widocznym trendem na rynku. Jacek Molenda apelował do producentów o terminowe dostawy surowca w ciągu sezonu, co jest bardzo ważne dla utrzymania stabilnej produkcji w zakładzie. Ponadto produkcja powinna być prowadzona zgodnie z zaleceniami agrotechnicznymi z zakładów. Dotyczy to w szczególności wykonywania zbiegów ochrony roślin i doboru preparatów do tego celu, tak by finalny produkt spełniał oczekiwania odbiorców, do których będzie później sprzedawany.





Dyskusja z udziałem przedstawicieli zakładów przetwórczych

Dobry plon to zdrowy plon

Temat ochrony w szerszym zakresie omówił Radosław Ptaszek z Syngenta. Przypomniał o preparacie Affirm, który jest insektycydem do zwalczania larw motyli. Działa szybko kontaktowo, ale jednocześnie dzięki działaniu żołądkowemu wykazuje efekt owadobójczy do 2 tygodni po zastosowaniu. Posiada krótki okres karencji jak również szybkie tempo zanikania pozostałości substancji aktywnej w roślinie. Voliam to zupełnie nowy preparat wprowadzany w tym sezonie na rynek oparty na substancji czynnej jaka jest chlorantraniliprol. Ma działanie kontaktowe i żołądkowe, a przeznaczonym jest do zwalczania insektów. Na roślinie działa powierzchniowo i wgłębnie. Paraliż owadów następuje w ciągu kilku godzin i objawia się zahamowaniem ruchu i żerowania szkodnika. Całkowite zwalczenie następuje w ciągu 2-4 dni od zabiegu. Posiada rejestrację do zwalczania między innymi larw i chrząszczy stonki ziemniaczanej, oraz gąsienic bielinka rzepnika, piętnówki kapustnicy oraz tantnisia krzyżowiaczka w kapustach, kalafiorach i brokułach.  

Radosław Ptaszek omówił kwestie zwalczania szkodników w uprawie kalafiora i brokuła

Dobra rozsada powinna być wyrównana

Aleksandra Wronka scharakteryzowała jak produkowana jest rozsada brokułów i kalafiorów w obiektach Grupy Producentów Rozsad Krasoń. Rozsada tych gatunków w zależności od terminu zamówienia dostępna jest w tacach: brokuł – 150, 285 i 300 otworów; kalafior – 150, 216 i 260 otworów.  Jak podkreślała ekspertka w zamówieniach widać tendencję wzrostową w liczbie zamawianej rozsady kalafiora i brokuła. Rekordowy okazał się w tym względzie rok 2021 z produkcją 50 mln sztuk rozsad kalafiora i 88 mln szt. brokuła. W procesie produkcji rozsady jednym z kluczowych etapów jest hartowanie rozsady, co w naszym przypadku odbywa się na specjalnych hartownikach, gdzie rośliny trafiają na mniej więcej tydzień przed planowanym terminem dostawy do klienta. Na tym etapie odbywa się też traktowanie roślin Verimarkiem, zazwyczaj na 2-3 dni przed dostawą – mówiła Aleksandra Wronka. Rośliny zaprawione tym preparatem są zabezpieczone przed żerowaniem śmietki i innych owadów na około 3-4 tygodnie po posadzeniu. Zainteresowanie tak zaprawioną rozsadą jest z roku na rok coraz większe.

Aleksandra Wronka omówiła aspekty dotyczące dobrego przygotowania rozsady warzyw

Jak zatem dobrze zaplanować produkcję kalafiorów i brokułów na nadchodzący sezon? Przede wszystkim już teraz ustalić z odbiorcą – zakładem przetwórczym, dokładne terminy, w których ma być dostarczony surowiec. Do tego odpowiednio dopasować terminy nasadzeń, no i oczywiście odmiany – wybierając te o stabilnym i pewnym okresie wegetacji, wysokiej zdrowotności polowej i szybkim tempie wzrostu. Na wyrównane zbiory duży wpływ będzie miała rozsada – jak pokazuje praktyka, bazowanie na dobrze wyprodukowanej rozsadzie, wyrównanej i odpowiednio przygotowanej do warunków polowych – to dobre przyjęcia, wyrównany wzrost i zarazem plonowanie. Wreszcie ważny aspekt ochrony, która powinna być skupiona na działaniach zapobiegawczych i zabiegach poprzedzających zagrożenia, a nie interwencyjnych. Wiedza ekspertów którzy wzięli udział w spotkaniu kalafiorowo-brokułowym, niech pomoże również Wam, dobrze przygotować się do nadchodzącego sezonu 2022.