Dorota Wiśniewska i Aleksandra Kulik z grupy Kalgrup



Kalafiory i brokuły na świeży rynek, to jedne z dominujących gatunków warzyw jakie produkuje i sprzedaje grupa producentów owoców i warzyw Kalgrup Sp z o.o. z siedzibą w miejscowości Steniatyn Kolonia koło Łaszczowa. Ta zlokalizowana na Kresach wschodnich grupa i należące do niej gospodarstwa, oferują świeże kalafiory i brokuły przez kilka miesięcy w roku. W tym sezonie zbiory tych warzyw rozpoczęły wyjątkowo wcześnie bo już 9 czerwca.

 

W tym roku kalafiory i brokuły w grupie Kalgrup uprawiane będą na łącznej powierzchni około 600 ha, z niewielką przewagą na rzecz brokułów. Uprawie tych gatunków sprzyjają żyzne, zasobne w składniki pokarmowe gleby I i II klasy bonitacyjnej. Ponadto część pól jest nawadnianych, co okazuje się być konieczne by móc zapewnić dobrą jakość i powtarzalność plonu. Na wielu plantacjach używane są do tego celu deszczownie konsolowe, dzięki którym woda dostarczana jest roślinom w sposób mniej inwazyjny niż przy korzystaniu z deszczowni szpulowych.

Na tym polu kalafiory uprawiane są na powierzchni 60 ha, z czego 50 ha stanowi odmiana Lecanu F1
Na tym polu kalafiory uprawiane są na powierzchni 60 ha, z czego 50 ha stanowi odmiana Lecanu F1

W tym sezonie po raz pierwszy w gospodarstwach należących do grupy Kalgrup uprawiane są kalafiory i brokuły na zbiór przyśpieszony. W tym celu nasadzenia wysadzane w ostatnich dniach marca, były w początkowej fazie wzrostu przykrywane agrowłókniną. W ten sposób zabezpieczono również rośliny przed nalotem śmietki kapuścianej, i nie było potrzebne wykonywanie zabiegów przeciwko temu szkodnikowi. Agrowłóknina pozwoliła też znacząco przyśpieszyć wzrost kalafiorów – najwcześniejsza odmian Bering F1 nadawała się do zbioru już w pierwszych dniach czerwca, chcąc jednak uzyskać większe róże zaczęto ją zbierać 9 czerwca.

Róże kalafiora odmiany Bering F1 zaczęto zbierać 9 czerwca
Róże kalafiora odmiany Bering F1 zaczęto zbierać 9 czerwca

Bardzo sprawienie zorganizowany jest zbiór w większości gospodarstw. Korzysta się przy tym z taśmociągów, na które układane są wycinane róże kalafiorów czy brokułów. Przemieszczają się one na przyczepę, gdzie są układane bezpośrednio w skrzynki. W takim systemie – jak informuje Aleksandra Kulik specjalistka ds. logistyki w grupie Kalgrup – zbiór odbywa się szybko i sprawnie. Bardzo ważne jest również by róże jak najszybciej po zebraniu zostały schłodzone to warunkuje dalszą ich jakość, trwałość i przydatność do handlu. Zwłaszcza, że kalafiory i brokuły trafiają na najbardziej wymagające rynki. Część jest eksportowana ale ważnym kanałem zbytu są również sieci handlowe. Posiadanie chłodni daje też możliwość przechowywania brokułów czy kalafiorów przez kilka dni. Dzięki temu można prowadzić zbiory wtedy gdy jakość róż jest optymalna, a z kolei rozciągnąć w czasie sprzedaż.

Wymagania co jakości róż kalafiorów czy brokułów są coraz większe. Róże muszą być równomiernie wybarwione, twarde, zbite, okryte ładnie się prezentującym zielonym liściem. Standardowa wielkość dla kalafiorów to 1,1-1,3 kg z liściem okrywowym i są wtedy pakowane w skrzynki po 6 szt. Czasem odbiorcy preferują mniejsze róże pakowane po 8 szt. i masie około 900 g z liściem okrywowym – informuje Dorota Wiśniewska odpowiedzialna za jakość surowców dostarczanych do grupy Kalgrup. By tę jakość utrzymać bardzo ważne jest zebranie róż w odpowiedniej fazie. Czasem opóźnienie zbioru choćby o 1 dzień w sytuacji gdy są wysokie temperatury, może znacząco wpłynąć na pogorszenie ich jakości. Dlatego bardzo ważna w przypadku kalafiorów i brokułów jest sprawna logistyka, umożliwiająca szybki i zbiór i odpowiednią obróbkę pozbiorczą kalafiorów i brokułów kierowanych na świeży rynek.

Rafał Żmuda prezentuje kalafiory odmiany 'Bering F1, która sprawdziła się najlepiej przy uprawie na zbiór przyśpieszony
Rafał Żmuda z Syngenta prezentuje kalafiory odmiany Bering F1, która sprawdziła się najlepiej przy uprawie na zbiór przyśpieszony

By można było oferować kalafiory i brokuły przez klika miesięcy w roku, bardzo ważny odpowiedni dobór odmian i zaplanowanie nasadzeń. Pierwsze nasadzenia w tym roku realizowano już pod koniec marca z odmiany Bering F1(w próbach była również odmiana Clipper F1). Kolejne partie rozsady wysadzane są co tydzień aż do połowy lipca. Rozsada zamawiana jest z poziomu całej grupy w Grupie Producentów Rozsad Krasoń i następnie dystrybuowana do poszczególnych gospodarstw. Dobór odmian dopasowany jest do poszczególnych terminów na okres lata uprawiana jest głównie odmian Lecanu F1 a na stanowiskach zagrożonych występowaniem kiłą Clapton F1. Na zbiór jesienny uprawiane są zaś takie odmiany jak David F1, Cabral F1, Dexter F1, Bruce F1, Ferrara. Podobnie jest wśród brokułów, spośród których uprawiane są odmiany Monaco F1, Bay Meadows F1, Chronos F1 i Naxos F1.

Grupa zatrudnia również doradcę agrotechnicznego – jest nim Franciszek Wołoszyn – który sprawuje nadzór nad poszczególnymi plantacjami, prowadząc doradztwo w zakresie zwalczania, chwastów, nawożenia czy prowadzenia ochrony. Dzięki temu, jak podkreśla Janusz Kulik, prezes grupy Kalgrup, jakość warzyw produkowanych na ich terenie jest coraz lepsza a dzięki posiadanym certyfikatom (GlobalGAP, Tesco Narture) spełniają one wymagania nawet tych najbardziej wymagających odbiorców.

więcej zdjęć w Galerii

 Kalafiory i brokuły z Zamojszczyzny