Produkcja kalafiorów w Belgii i innych europejskich krajach jest zagrożona. Wszystko przez niskie temperatury, powodzie i obfite opady deszczu. W wielu gospodarstwach nie udało się zrealizować planów nasadzeniowych w kwietniu i początku maja. Na polach stoi woda, rozsada przerosła i  nie nadaje się  już do sadzenia. Co to może oznaczać dla polskich producentów kalafiorów?

Tradycyjny system uprawy kalafiorów w Belgii polega na sadzeniu rozsady w okresie od 1 kwietnia do 10 maja. Wtedy ich zbiór przypada na przełom czerwca i lipca. W tym terminie wielu plantatorom nie udało się zrealizować nasadzeń. Wszystkiemu jest winna pogoda: chłody i opady deszczu sprawiają, że na wielu polach zalega woda. Niewiele lepiej jest w Niemczech i Holandii. Tam przede wszystkim niskie temperatury hamują wzrost roślin. Wielu ogrodników obawia  się, że wysadzone w pole rośliny pod wpływem chłodów ulegną jarowizacji (plonu wtedy nie będzie).

Co oznacza? Zbiory kalafiorów w czerwcu i lipcu będą na bardzo niskim poziomie.

Próby przetrzymania rozsady w gospodarstwach często kończą się niepowadzeniem

W Polsce wiosenne nasadzenia kalafiorów i innych warzy są realizowane zgodnie z planem. Pogoda nie ułatwia jednak wiosennego startu. Zwłaszcza występujące w nocy przymrozki, które ograniczają wzrost roślin. Z pozyskanych informacji wiemy,  że nasadzeń wiosennych kalafiorów jest znacznie mniej niż w zeszłym roku (spadek o 20-30%). To może oznaczać duży deficyt na rynku kalafiorów nie tylko na świeży rynek, ale również do przetwórstwa.

Na zalanych woda polach nie można realizować nasadzeń.

Polska wraz z Belgią są głównymi producentami kalafiorów i brokułów do przetwórstwa. Patrząc na sytuację w obu tych krajach, ale też na południu Niemiec i w Holandii, gdzie powierzchnia uprawy kalafiorów znacząco spada, można się spodziewać się sporego deficytu w zakresie surowca dla przetwórstwa, ale też na świeży rynek.

Co zatem można jeszcze zrobić? Może warto postawić na letnią i jesienna produkcję kalafiorów. Nasadzenia tych pierwszych są realizowane w maju i w początku czerwca, kalafiory jesienne wysadza się do 15-20 lipca. Warto przy tym wybierać odmiany o stabilnym i stosunkowo krótkim okresie wegetacji (75-90 dni). Biorąc pod uwagę braki na rynku surowcowym w początkowym okresie pozyskiwania kalafiorów do przetwórstwa (czerwiec/lipiec), może się okazać, że na kalafiorach jesiennych da się całkiem dobrze zarobić.