W podwarszawskim Serocku w dniu 8 maja odbyła się Wielka Majówka Timac Agro Polska. Zaproszeni na nie zostali plantatorzy i rolnicy zaopatrujący się w nawozy tej firmy. W spotkaniu udział wzięło ok. 700 plantatorów. Gwoździem programu była loteria z imponującymi nagrodami. Poprzedzały ją interesujące wystąpienia dotyczące dbałości o żyzność gleby, nadawaniu czy efektywnemu żywieniu roślin.
Loteria gwoździem programu
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Nagrody-w-loterii-zorganizowanej-dla-swoich-klientow-przez-Timac-Agro-Polska-800x533.jpg?v=1683740912)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Wygrac-mozna-bylo-pojazdy-samochody-skutery-i-hulajnogi-elektryczne-oraz-bony-pieniezne-800x533.jpg?v=1683740924)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Glowna-nagroda-w-loterii-Ford-Ranger-800x533.jpg?v=1683740911)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Takze-Toyoty-Aygo-znalazly-sie-w-puli-nagrod-800x533.jpg?v=1683740918)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Skutery-skutery-Piaggio-Liberty-125-znalazly-8-maja-nowych-wlascicieli-800x533.jpg?v=1683740914)
Loteria nagród dla kluczowych klientów firmy odbyła się po 22.00, w wieczornej części spotkania producentów rolnych. Jej organizatorzy zatroszczyli się o wartościowe nagrody. W ramach projektu Wielka Majówka Timac Agro, za zakupy nawozów przeprowadzone w porozumieniu z doradcami firmy, można było wylosować atrakcyjne nagrody: samochody – Ford Ranger oraz dwie Toyoty Aygo X, trzy skutery Piaggio Liberty 125, pięć elektrycznych hulajnóg, a także vouchery uprawniające do zakupu produktów marek Itaka, Apart i Swatch, o wartościach 10 000 zł, 2000 zł oraz 1500 zł. O szczegółach projektu informowali doradcy firmy odwiedzający gospodarstwa i także ich warto zapytać o atrakcje i niespodzianki przewidziane na ten sezon za współpracę z TAP w zakresie nawożenia plantacji. Nim zaś odbyła się loteria, miejsce miały interesujące wystąpienia merytoryczne i produktowe zaproszonych na wydarzenie ekspertów i członków zespołu TAP.
Część merytoryczna
W niej udział wzięli specjaliści zajmujący się na co dzień rolnictwem. Byli to dr hab. Marzena Brodowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dr hab. Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz dr inż. Mirosław Korzeniowski ze stowarzyszenia Agroekoton. W panelu dyskusyjnym zatytułowanym „Bierzemy glebę na warsztat” udział wziął także Piotr Kotowski z TAP. Rozmowę prowadził zaś Dariusz Mieszała, także przedstawiciel firmy nawozowej, organizatora spotkania.
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Dariusz-Mieszala-Timac-Agro-Polska-800x533.jpg?v=1683740907)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Uczestnicy-panelu-dyskusyjnego-poswieconego-jakosci-gleby-800x533.jpg?v=1683740920)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Doradcy-TAP-prezentowali-sprzet-jaki-uzywaja-w-swej-codziennej-diagnostycznej-pracy-800x533.jpg?v=1683740908)
Pierwsza głos zabrała dr hab. M. Brodowska. Wyjaśniła różnicę między wapnowaniem a dostarczaniem roślinom wapnia odżywczego. Wapnowanie jest procesem podnoszącym żyzność gleby kwaśnych. Wpływa na poprawę ich właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych. Wapnowanie poprawia właściwości powietrzne, wodne i cieplne gleby. To także forma poprawy rozwoju pożytecznej mikroflory. – mówiła w trakcie panelu dyskusyjnego. Poinformowała także, że aby dostarczyć wapń roślinom konieczne jest z kolei podanie roślinom nawozu zawierającego wapń odżywczy. Pierwiastek ten polepsza wytrzymałość ścian komórkowych, przepuszczalność i selektywność błon komórkowych, kontrolę gospodarki wodnej roślin. Wapń wydłuża także okres aktywności fotosyntetycznej roślin. Dzięki niemu owoce i warzywa dojrzewają bardziej równomiernie, wydłuża się ich trwałość pozbiorcza. Wapń odpowiada też za budowę naturalnej odporności na niektóre stresy biotyczne i abiotyczne. Pierwiastek ten neutralizuje reaktywne formy tlenu powstające w warunkach stresowych.
Wpływa także na syntezę białek szoku termicznego – ogranicza skutki stresów termicznych. Dr Witold Szczepaniak mówił z kolei o zasadności badania żyzności gleby. Dowodził, że tylko w taki sposób możliwe jest efektywne żywienie roślin. Jednym z głównych składników odpowiadających za plon, a jednocześnie wysoce mobilnym w glebie jest azot. Także stosunkowo dużą ruchliwość wykazuje siarka. Dobrze jest zatem analizować żyzność gleby każdego roku, najlepiej bezpośrednio przed głównym nawożeniem dla danej uprawy. Dostępność składników w glebie to parametr determinowany przez wiele czynników. Na glebach powstałych z utworów polodowcowych, głównie piaszczystych, powszechnie występujących w Polsce, dominuje naturalnie niska zasobność gleb w składniki odżywcze i materię organiczną. Niewysoka jest więc także pojemność wodna tych gleb i mały jest ich kompleks sorpcyjny. Na niskich naturalnie poziomach jest także zasobność w potas i magnez.
Dr Mirosław Korzeniowski stał na stanowisku, że pewne dawniej stosowane praktyki mogą w takich sytuacjach pomóc. Dla przykładu, zastąpienie tradycyjnych pasów herbicydowych mieszaniną traw i koniczyny polepsza intensywność życia mikrobiologicznego w glebie. Wykorzystanie roślin okrywowych to także metoda budowy próchnicy w glebie. Mogą one być wspomagane technologiami Top-Phos czy N-Proccess, które znajdują zastosowanie w produktach Timac Agro.
Piotr Kotowski poinformował zgromadzonych rolników, że doradcy TAP są w stanie zapewnić rolnikom pełny serwis w zakresie ustalania zasobności gleby jak i potrzeb żywieniowych roślin. Analizie podlegają ich części naziemne i podziemne, także w uprawach jagodowych i warzywniczych w kluczowych fazach rozwojowych. Wiedza ta udostępniana jest ogrodnikom, ale daje też obraz stanu upraw w skali całego kraju a także zapewnia informację o stopniu zaawansowania kultury rolniczej w ogóle. W rezultacie współpracy dostępna jest także pełna historia serwisów, co pozwala następnie na wyciąganie wniosków odnośnie czynników, które mogły zaważyć na sukcesie bądź porażce produkcyjnej. Top-serwis to kompleksowy przegląd gleby o uprawnych roślin pod kątem optymalizacji nawożenia.
Będą kolejne atrakcje!
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Uczestnicy-Wielkiej-Majowki-800x533.jpg?v=1683740922)
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2023/05/Sternicy-Timac-Agro-Polska-800x533.jpg?v=1683740916)
Agata Stolarska, sternik Timac Agro Polska, kończąc część wykładową przedstawiła założenia nowych ofert specjalnych dla producentów rolnych. Tym razem będą oni mogli wybrać się w rejs luksusowym statkiem po Morzu Śródziemnym i zwiedzić niektóre miasta portowe, jak np. Barcelonę. Warunkiem jest zakup odpowiednio dużej ilości produktów nawozowych oferowanych przez firmę w porozumieniu z jej doradcami. U nich właśnie można pytać o szczegóły oferty.