W okolicach Sieradza, regionie znanym z produkcji wczesnych ziemniaków, ale również kapusty, odbył się, w ramach Pierwszych Sieradzkich Dni Kapusty, pokaz odmian kapust z firmy Syngenta.. Wydarzenie przyciągnęło licznych producentów warzyw z całego regionu, a także wielu gości z całej Polski. Choć powiat sieradzki słynie głównie z ziemniaków, to właśnie różnego rodzaju kapusta pojawia się na tych samych polach, zaraz po wczesnych odmianach ziemniaka.

Spotkanie odbyło się na polu produkcyjnym Państwa Felisiaków w miejscowości Równa. Organizatorem była firma Syngenta, przy współpracy z firmami Inagri, Krasoń, Yara i Green Group. Podczas wydarzenia zaprezentowano nowe odmiany kapusty o unikalnych cechach użytkowych i produkcyjnych.

Odmiany kapust doceniane przez plantatorów

Region sieradzki doskonale radzi sobie z uprawą kapusty. Wśród odmian szczególnie cenionych przez lokalnych producentów wyróżnia się Storidor F1 – odmiana o 130-dniowym okresie wegetacji, szybko dorastająca i dająca bardzo dobre plony. Dużym uznaniem cieszy się również Prodikos F1 (okres wegetacji ok. 140 dni), tworząca główki o masie 4–4,5 kg.

Podczas warsztatów odmiana Prodikos F1 została zebrana mechanicznie kombajnem ASA-LFT. Pokaz wzbudził duże zainteresowanie, ponieważ przy rosnących kosztach pracy mechaniczny zbiór kapusty staje się coraz bardziej atrakcyjnym rozwiązaniem. Co istotne – przy odpowiednio dobranych odmianach, takich jak Prodikos F1, możliwy jest zbiór zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa.

Nowości odporne na kiłę kapusty

Na polach zaprezentowano także nowe odmiany kapust odpornych na kiłę – Kilafox F1, Kilafest F1 i Kilazen F1 (SGW 0874). Duże zainteresowanie wzbudziły również dwie odmiany testowe, oznaczone numerami:

  • SGW 0886 – odmiana o około 145 dniach wegetacji o dużych główkach, o bardzo dobrej zdrowotności. Silny nalot woskowy nadaje tolerancji na szkodniki, przeznaczona do przechowania po którym utrzymuje ładny zielony kolor
  • SGW 0898 – odmiana odporna na kiłę kapusty, Odmiana jest bardzo uniwersalna. Po 95 dniach od wysadzenia tworzy główki o masie 2,5–3 kg. Pozostawione w polu nawet do 40 dni bez pękania i mogą wtedy dorastać do 5–6 kg. Charakteryzuje się także wysoką tolerancją na wciornastka.

W tym zakresie wyróżnia się również Nobel F1 – odmiana uniwersalna, odpowiednia zarówno na świeży rynek, jak i do przechowywania oraz na surówki. Jej wyjątkową zaletą jest wysoka tolerancja na zasiedlenie przez wciornastki, co znacząco ułatwia prowadzenie plantacji. W ostatnich latach presja tego szkodnika jest bardzo wysoka, a liczba skutecznych środków ochrony roślin – coraz mniejsza.

Sieradz – kapuściane zagłębie Polski

Powiat sieradzki pozostaje jednym z najważniejszych ośrodków produkcji kapusty w Polsce. W 2025 roku warzywo to uprawiano tu na powierzchni ponad 1500 ha, co oznacza wzrost areału o ok. 150 ha w porównaniu z rokiem poprzednim. Najwięcej upraw zlokalizowanych jest w gminach Wróblew (570 ha) i Błaszki (508 ha).

W skali kraju kapusta zajmuje obecnie ok. 14 300 ha, wobec 13 200 ha w roku ubiegłym – co pokazuje, że zainteresowanie jej uprawą wciąż rośnie.