Tegoroczna kolekcja ponad 30 odmian kapust białych, czerwonych i tych o płaskich oraz stożkowych główkach kolejny już raz została zorganizowana w gospodarstwie Anny i Jakuba Kruszec w Charsznicy. Przedstawiciele firmy Bejo główną uwagę zwracali na nowości, które charakteryzują się dużą odpornością na kiłę kapusty, a także wyróżniają się dużą zdrowotnością jeśli chodzi o porażenie ich przez bakteriozy. Ciekawie prezentowały się również te same odmiany posadzone w różnych zagęszczeniach, co obrazowało wpływ tego czynnika agrotechnicznego na wielkość główek.

Na świeży rynek

W grupie odmian do zaopatrzenia świeżego rynku na uwagę zasługiwała m.in. Kaluga F1 rekomendowana do uprawy w większym zagęszczeniu. Kolejna kreacja z tej grupy to Cyclone F1, o silnym wigorze, dająca wyrównane, dobre do handlu główki kapusty. Odmiana ta z nasadzeń około połowy czerwca, podobnie jak Kaluga F1 może być przechowywana przez około 3–4 miesiące.

Wyróżnioną przez Pawła Glanowskiego z firmy Bejo odmianą kapusty czerwonej jest Klimaro F1, dedykowana na świeży rynek, z możliwością jej przechowywania. Na poletkach wyróżnia się podwyższoną odpornością na szarą pleśń oraz zgniliznę twardzikową. Odmiana ta ma silny nalot woskowy, który utrzymuje się na liściach nawet po okresie długiego przechowywania.

Późne do przechowywania

Wśród ciekawych nowości kapust białych do przechowania P. Glanowski zwracał uwagę m.in. na kreację prezentowaną jeszcze pod numerem 3515. Ta nowa kreacja to kapusta z odpornością na niektóre rasy kiły kapusty. Axel F1 to kolejna super nowość, o podwyższonej odporności na kiłę kapusty oraz inne choroby bakteryjne i dobrej zdolności do przechowywania. Po długim okresie przechowywania na dalej ładny, zielony kolor.

Na uwagę zasługiwała rosnąca w sąsiedztwie tej kreacji odmian Expect F1, która na tle innych odmian wyróżniała się podwyższoną zdrowotnością na choroby grzybowe jak też bakteryjne. W ocenie P. Glanowskiego jest to obecnie odmiana numer jeden w portfolio firmy Bejo jeśli chodzi o możliwość długiego przechowywania.

Kapusty do przetwórstwa

Report F1 to odmiana silnie rosnąca, z odpornością na niektóre rasy kiły kapusty o bardzo dużym potencjale plonotwórczym i wyrównanych główkach.

Drugą super odmianą do przetwórstwa jest Typhoon F1 wyróżniający się dużą suchą masą, wysokim plonem oraz zdrowotnością. Odmiana ta nadaje się również do przechowywania, co pozwala produkować kiszonki z tej kreacji również w okresie zimowym (styczeń-luty).

Odmiany płaskie

W tej grupie firma może poszczyć się odmianą oferowaną pod nazwą Coolwrap, której wyłączność na sprzedaż ma jeden z krajowych dostawców warzyw do sieci handlowych. Firma Bejo prezentowała jednak kilka innych tego typu odmian. Te w ocenie P. Glanowskiego dzięki wyróżniającemu się bardzo dobremu smakowi zyskują i będą zapewne zyskiwać coraz większe uznanie na rynku. Kreacje te nadają się też do kiszenia w całości.

Więcej o odmianach kapust z oferty firmy Bejo dowiecie się w materiale filmowym: