Nowe przepisy dotyczące ziemniaków potencjalnie zagrożonych bakteriozą pierścieniową

ziemniaki, bakterioza pierścieniowa, bakteriozą pierścieniową zakażone ziemniaki

18 września 2025 r. weszły w życie zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solanacearum. Nowelizacja wprowadza istotne ułatwienia dla producentów ziemniaków, umożliwiając legalne i bezpieczne zagospodarowanie bulw uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią – sprawcą bakteriozy pierścieniowej.

Ziemniaki porażone bakteriozą

Do tej pory ziemniaki uznane za potencjalnie zakażone miały ograniczone przeznaczenie, co często generowało straty dla gospodarstw. Zgodnie z nowymi przepisami, bulwy takie będzie można przeznaczyć do konsumpcji, pod warunkiem spełnienia określonych wymogów. Sprzedaż musi odbywać się bezpośrednio od producenta do:

  • podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych – zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem ziemniaków na terenie Polski,
  • podmiotów niewpisanych do rejestru, które prowadzą sprzedaż detaliczną ziemniaków konsumpcyjnych na potrzeby własne odbiorców.

Każda transakcja musi zostać udokumentowana fakturą.

Warunki sprzedaży i dystrybucji

Nowe przepisy przewidują dodatkowe ograniczenia, które mają na celu minimalizację ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii. Odbiorcy ziemniaków muszą spełniać następujące wymagania:

  • prowadzić sprzedaż w stałej lokalizacji (zakaz sprzedaży obwoźnej i obnośnej, np. na targowiskach),
  • nie prowadzić sprzedaży na odległość, w tym przez Internet,
  • zapewnić bezpieczne unieszkodliwianie resztek powstałych podczas magazynowania, sortowania, pakowania lub transportu bulw.

Korzyści dla producentów

Zmiany w przepisach wychodzą naprzeciw oczekiwaniom branży. Dzięki nim producenci zyskują realną możliwość zagospodarowania ziemniaków, które do tej pory stanowiły problem gospodarczy – należało je utylizować a porażone plantacje likwidować. Jednocześnie w 2024 roku zlikwidowano rekompensaty finansowe dla gospodarstw dotkniętych tą chorobą, więc sytuacja producentów była jeszcze trudniejsza. Dzięki zmianom zachowane zostają wymogi fitosanitarne, które mają chronić rynek i plantacje przed rozprzestrzenianiem się groźnej bakterii, przy jednoczesnej możliwości sprzedaży plonu podejrzanego o zakażenie bakterią wywołującą bakteriozę pierścieniową.