Ochrona warzyw zaczyna się od wody

ochrona warzyw, oprysk, opryskiwacz, warzywa, marchew #profesjonalnie
Opryskiwacz wykorzystywany w gospodarstwie pana Marka Podlewskiego

W ramach projektu „Marchew #profesjonalnie” odwiedziliśmy gospodarstwo pana Marka Podlewskiego, aby poruszyć niezwykle istotny temat w uprawie warzyw – jakość wody wykorzystywanej do zabiegów ochrony roślin. Nowoczesna ochrona warzyw wymaga nie tylko odpowiedniego doboru środków chemicznych, ale również właściwego przygotowania cieczy roboczej, co w dużej mierze zależy od parametrów fizykochemicznych wody.

Ochrona warzyw. Dlaczego jakość wody jest kluczowa?

Dr Paweł Szymczak z firmy ASCROP podkreślił, że zbiornik opryskiwacza w ponad 95% wypełniany jest wodą. To ona stanowi bazę cieczy roboczej, a jej jakość wprost przekłada się na skuteczność zabiegów. Dwa najważniejsze parametry, które należy brać pod uwagę, to twardość wody oraz jej pH.

Nieprawidłowe wartości tych parametrów mogą prowadzić do dezaktywacji substancji aktywnej jeszcze na etapie mieszania, utrudnionego wnikania substancji do rośliny lub krystalizacji środków ochrony roślin na końcówkach rozpylaczy, co zmniejsza efektywność oprysku.

Dostosowanie środków ochrony roślin do parametrów wody

Wybór odpowiednich preparatów powinien być uzależniony od rodzaju wody dostępnej w gospodarstwie. W gospodarstwie pana Marka analiza wykazała wodę o pH 7,1 i dużej twardości. Oznacza to konieczność stosowania kondycjonerów w przypadku zabiegów preparatami wrażliwymi na te parametry. W przeciwnym razie ich skuteczność może zostać drastycznie obniżona.

Dr Paweł Szymczak wskazał, że nie istnieje uniwersalna recepta na skuteczny oprysk – wszystko zależy od używanych środków i jakości wody, jednak każdy producent warzyw powinien znać parametry wody w swoim gospodarstwie i dobierać preparaty oraz dodatki wspomagające indywidualnie. Więcej na ten temat dowiecie się z materiału wideo, który przygotowaliśmy w ramach projektu „Marchew #profesjonalnie”: