Sezon 2024 z projektem „Burak ćwikłowy #profesjonalnie” pokazał, że wybór odpowiedniej odmiany buraka ćwikłowego dopasowanej do specyfiki danego stanowiska oraz właściwe nawożenie i ochrona, umożliwiają uzyskanie nie tylko wysokiego plonu, ale również warzywa o znakomitych parametrach jakościowych. Co więcej, można osiągnąć produkty z zerowym poziomem pozostałości pestycydów i metali ciężkich.
Wyzwania dla upraw buraka ćwikłowego
Wysokie temperatury oraz niedobory opadów deszczu negatywnie wpłynęły na wzrost i końcowy plon buraka ćwikłowego w wielu gospodarstwach w całym kraju. Mimo trudnych warunków atmosferycznych, w gospodarstwie rodzinnym Broś & Broś udało się uzyskać na polach w okolicy Kazimierzy Wielkiej średni plon buraka ćwikłowego na poziomie 70 t/ha. Adam Broś zaznacza, że sezon był trudny np. ze względu na warunki sprzyjające wręcz inwazyjnemu wystąpieniu chwościka buraka. Dzięki zastosowaniu programu ochrony opartego m.in. na produktach z oferty firmy ASCROP, chorobę tę udało się opanować.
Niekorzystne warunki letnie wymagały dodatkowych działań, aby utrzymać dobrą kondycję buraka. Precyzyjnie zaplanowane nawożenie doglebowe oraz specjalistyczne dokarmianie dolistne z użyciem produktów ADOB oraz ASCROP pomogły w utrzymaniu wysokiej zawartości suchej masy i cukrów. Wdrożone rozwiązania zaowocowały około 10% wyższym plonem w porównaniu do upraw kontrolnych, co jest wynikiem rewelacyjnym – podsumowuje Adam Broś.
Wybór odpowiednich odmian
W gospodarstwie znajdują się różne odmiany buraka ćwikłowego. Szczególnie dobrze sprawdzającą się odmianą jest Bettollo F1 (Bejo), uprawiana z powodzeniem od kilku sezonów. Charakteryzuje się silnym wzrostem i dobrą mechanizacją zbioru. W badaniach wykazano, że odmiana Bettollo F1 po zastosowaniu przygotowanego w ramach projektu programu uprawy nie tylko daje dobry plon, ale także produkt o wysokiej zawartość cukrów.
Kolejną uprawianą odmianą w tym sezonie jest Manzu F1, odporna na Rizomanię. Paweł Glanowski z firmy Bejo informuje, że wirusowa choroba, jaką jest Rizomania, może powodować znaczne straty w plonie. Często jednak bywa mylona z uszkodzeniami spowodowanymi nicieniami czy niewłaściwym nawożeniem.