Odmiany kapust z naturalną odpornością na choroby




Grudzień to czas, kiedy osoby uprawiające kapustę podejmują decyzje dotyczące wyboru odmian na kolejny sezon. Oczywiście w tym przypadku warto sięgać po odmiany, które sprawdzają się w danym gospodarstwie. Warto jednak wprowadzać na swoje plantacje nowości lub odmiany, które w minionym sezonie bardzo dobrze prezentowały się na poletkach odmianowych. Jedną z okazji do zapoznania się z kilkoma interesującymi odmianami kapust zyskującymi coraz większe uznanie wśród plantatorów były XXVII Charsznickie Dni Kapusty i możliwość oceny odmian zaprezentowanych w ich trakcie przez firmę Rijk Zwaan.

Do długiego przechowywania 

Z kilkunastu odmian kapust prezentowanych przez firmę Rijk Zwaan, jej przedstawiciel Tomasz Nożykowski zdecydował się omówić i zarekomendować do uprawy kilka odmian szczególnie rekomendowanych do uprawy m.in. w regionie Charsznicy.

Najważniejszą i najlepiej ocenianą obecnie odmianą do długiego przechowywania z oferty firmy Rijk Zwaan jest Longma RZ F1 mając 150-dniowy okres wegetacji. Odmiana ta wyróżnia się tolerancją lub brakiem wciornastka, gdyż bardzo późno zawiązuje główki. Również duża ilość liści otaczających główkę utrudnia temu szkodnikowi jej zasiedlanie. Uprawiana w dużym zagęszczeniu tworzy główki o masie 2,5-3,5 kg, posadzona w mniejszym zagęszczeniu jej główki osiągają masę około 4,5-5 kg i po przechowywaniu z powodzeniem mogą trafić do przetwórstwa. Odmiana ta ma główki o kształcie balonowym i bardzo zdrowym spodzie. 

Osoby uprawiające odmianę Longma RZ F1 cenią ją nie tylko z uwagi na jakość główek, czy też dużą odporność na wciornastki, ale bardzo łatwe przygotowanie do sprzedaży po okresie przechowywania – rekomendował T. Nożykowski z firmy Rijk Zwaan.

Do przetwórstwa 

Numerem jeden z oferty Rijk Zwaan dedykowanym do przetwórstwa jest Septima RZ F1. Ceniona jest w tym sektorze z uwagi na możliwość produkowania z niej niezwykle smacznej i atrakcyjnie prezentującej się kwaszonki. Odmiana ta wyróżnia się również bardzo dobrą zdrowotnością na plantacji. Główki tej kapusty po około 140 dniach wegetacji osiągają masę 7–8 kg. Główki odmiany Septima RZ F1 są osadzone na wysokiej nodze, dzięki czemu nie tylko nie ma problemów z ich podgniwaniem w mokre lata. Wysoka noga pozwala zbierać tę odmianę kombajnem.

Kapusty czerwone 

Odmiany kapusty czerwonej to silna pozycja w ofercie firmy Rijk Zwaan z których na szczególną uwagę zasługuje Futurima RZ F1. Jej główki mają jajowaty kształt i osiągają masę 6–7 kg. Odmiana ta uprawiana w dużym zagęszczeniu tworzy główki o masie 2–3 kg. Odmiana ta ceniona jest przez przemysł z uwagi na masę, a także na atrakcyjny ciemnoczerwony kolor, czym wyróżnia się spośród wielu oferowanych na rynku odmian kapusty czerwonej. Odmiana ta jest łatwa w uprawie, zapewniając wysoki plon nawet na najtrudniejszych, mało zasobnych stanowiskach. Jeśli jednak ktoś poszukuje kapust czerwonych o masie około 3 kg może skierować swoją uwagę na odmianę Resima RZ F1.

Nowość o krótkim okresie wegetacji 

Bluesma RZ F1 to kapusta biała o okresie wegetacji 85-90 dni. Jej okrągłe główki o masie 2–3 kg nawet po tak krótkim okresie wegetacji nadającą się do krótkiego 2–3 miesięcznego okresu przechowywania. Dlatego odmiana ta może być również z powodzeniem uprawiana w poplonie, sadzona w pierwszych tygodniu lipca. Kapusta ta ma intensywny nalot woskowy.  Wyróżnia się również wysoką nogą i bardzo dobrą zdrowotnością. U tej odmiany stwierdzono umiarkowaną odporność na bakterie z rodzaju Xanthomonas. Wyróżnia się wysoką odpornością na wciornastka. Ma także długie okno zbiorcze, z bardzo dobrą trwałością polową, pozostawiona na polu nie pęka. 

Więcej informacji o tych odmianach oraz wymaganiach stawianych ich uprawie dowiecie się z materiału filmowego:

Materiał promocyjny