Ziemniaki lilly – opinie, smak, charakterystyka, do czego? Solana, Sunshine, Red Lady, Queen Anne, Belmonda, Noya

15 września w zagłębiu wczesnego ziemniaka odbyły się: VIII Targi Jesień w polu i ogrodzie– Kościerzyński Dzień Ziemniaka. Dla wielu osób była to okazja, żeby zapoznać się z nowym sprzętem do uprawy ziemniaków. Obejrzeć pokaz poletka doświadczalne z różnymi odmianami ziemniaków, oraz zapoznać się z środkami produkcji ziemniaków proponowanymi przez różne firmy i centrale nasienne.

Podczas tego wydarzenia miałem okazję porozmawiać min. z przedstawicielami firmy Solana Polska. Stoisko tej firmy było licznie odwiedzane przez gości co przykuło moją uwagę. Wielu z nich to stali klienci inni szukali nowych odmian które by mogli posadzić w swoich gospodarstwach. O tym, które odmiany sprawdzają się i cieszą się największym zainteresowaniem opowiedział Rafał Sikora. Wśród odmian bardzo wczesnych która zdobyła rynek jest odmiana Laparela. Znakomicie nadaje się na podkiełkowanie, udaje się ją zbierać już po około 40 dni od wschodów. Bardzo dobrze znosi okresowe niedobory wody. Bulwy duże o jasnym miąższu, jasnej skórce, płytkich oczkach i regularnym kształcie. Bardzo szybko tworzy wysoki, wyjątkowej jakości plon handlowy. Odznacza się wybitnym smakiem. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Druga odmiana, która od dłuższego czasu ma stabilną pozycje na rynku jest odmiana Velox, której bulwy są duże, owalne, miąższ jasnożółty. Ziemniaki te sprawdzają się doskonale jako super wczesne do bezpośredniej konsumpcji, oraz świetnie sprawdza się jako odmiana do pakowania. To zasługa pięknych bulw i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo po osiągnięciu pełnej dojrzałości często pod koniec czerwca jest bardzo chętnie kupowana przez zakłady produkujące frytki. W tym okresie zawartość skrobi osiąga około 14-14,5% bulwy są duże, podłużne, w tym okresie potrafi oddać bardzo duży plon sięgający około 40 ton z ha.

Aktualne trendy rynkowe w produkcji ziemniaków

Na rynku widać duże zainteresowanie odmianami wydajnymi dającymi wysoki plon, o płytkich oczkach oraz o gładkiej skórce. Takie parametry spełnia odmiana Lilly, staje się wiodącą odmianą do mycia i pakowania. Jest też idealna dla dynamicznie rozwijającego się rynku obranych, pakowanych próżniowo ziemniaków. Lilly wyróżnia się wspaniałym smakiem, typ kulinarny B. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu, takie jak pustowatość i rdzawą plamistość. W tej chwili duży udział sadzeniaków produkowanych przez Solna Polska to Queen Anne i Satina ze względu na dużą odporność na suszę i wysoką temperaturę. Firma co roku firma zwiększa powierzchnie uprawy sadzeniaków. Połowa produkcji to sadzeniaki przeznaczone do przemysłu. Najpopularniejsza odmiana skrobiową jak również nadającą cię do produkcji chipsów to VERDI. Tworzy bulwy okrągło-owalne, skórka żółta, miąższ kremowy, oczka płytkie. Bardzo dobra odporność na zarazę ziemniaka, czarną nóżkę i rizoktoniozę. Bulwy są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Verdi nadaje się do długotrwałego przechowywania w niskich temperaturach nie tracąc przydatności do przetwórstwa. Odmiana mątwiko i rakoodporna. Zawartość skrobi w ziemniakach tej odmiany wynosi 19-20%.

Rafał Sikora zwrócił uwagę na odpowiednią jakość ziemniaków do przechowywania. Powinny być one dojrzałe oraz bez uszkodzeń mechanicznych. Druga rzecz to zmianowanie i zdrowe sadzeniaki. Na te dwa czynniki rolnicy mają wpływ i dzięki zmianowaniu (sadzimy ziemniaki co 4 lata w tym samym miejscu) i wykorzystywaniu zdrowych sadzeniaków bezpośredni wpływamy na jakość i wielkość zbioru. Co przekłada się na nasz zysk – podkreślał przedstawiciel Solana Polska.